10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSimon Wiesenthal a incetat din viata

Simon Wiesenthal a incetat din viata

Simon Wiesenthal, celebrul “vanator de nazisti”, evreul austriac considerat “soldatul dreptatii”, a incetat din viata ieri dimineata, la Viena, la varsta de 96 de ani, ca urmare a unei “slabiciuni generalizate”.

Simon Wiesenthal a fost “constiinta Holocaustului” si a contribuit la aducerea in fata justitiei a peste 1.100 de criminali de razboi nazisti, “in pofida apatiei si indiferentei lumii”, declara ieri rabinul Marvin Hier, decanul de varsta al Centrului Simon Wiesenthal, cu sediul la Los Angeles, Statele Unite. “El a ramas singur pentru a pastra vie amintirea. El nu a uitat”, sublinia rabinul Hier pe site-ul Internet al centrului, precizand ca “intreaga sa viata i-a urmarit, in numele victimelor, pe autorii celei mai mari crime din istorie. Supravietuitor al lagarelor mortii, Simon Wiesenthal a infiintat in 1947, la Linz (centrul Austriei), un centru de informare si de documentare asupra criminalilor nazisti. Transferat la Viena in 1962, acest centru minuscul, instalat in fostul cartier evreiesc din capitala austriaca, a functionat timp de peste patru decenii, avand ca singura memorie pe cea a lui Wiesenthal. Informatiile privind tortionarii celui de-al Treilea Reich, obtinute de la supravietuitorii Holocaustului si de la martorii lagarelor, erau consemnate pe mici fise de hartie si clasificate pe modeste rafturi de lemn.

Spectaculosul caz Eichman

La retragerea sa in 2003, centrul nu avea decat o secretara si nici un calculator. Dar mijloacele derizorii nu l-au impiedicat sa semnaleze, in 1953, prezenta in Argentina a lui Adolf Eichman, unul dintre principalii executanti ai “solutiei finale” pentru a extermina evreii in Europa.
Cazul Eichman a fost unul dintre cele mai spectaculoase succese ale lui Simon Wiesenthal. El a ajutat serviciile secrete israeliene sa-l descopere pe Eichman in Argentina si sa-l aduca in Israel in fata justitiei. Dupa executia lui Eichman in Israel, la 30 mai 1962, Simon Wiesenthal si-a transferat la Viena centrul din Linz, incepand sa lupte si contra antisemitismului si a tuturor formelor de prejudecati si de revizionism, intrucat, asa cum spunea el, “asasinii memoriei pregatesc conditiile crimelor de maine”. Bolnav de cativa ani si traind retras de un an de zile la Viena, el a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial si mai multor lagare de concentrare unde si-au gasit moartea 89 de persoane din familia sa, intre care si mama. Nascut in 1908 intr-o familie de evrei din Buczacz, de langa Lvov (Ucraina, pe atunci parte a Imperiului austro-ungar), Simon Wiesenthal a cunoscut cinci lagare de concentrare, intre care si Matthausen, de unde a iesit la 8 mai 1945. S-a stabilit la Linz, la cativa metri de familia lui Adolf Eichman, caruia i-a descoperit urma dupa ani de vanatoare incapatanata. “Este dreptatea cea care ma conduce, si nu razbunarea”, obisnuia el sa spuna pentru a explica vanatoarea sa fara repaus a calailor nazisti.

Morala umanitatii

“Simon Wiesenthal a fost cel mai mare combatant al generatiei noastre. El reprezenta morala umanitatii, el intelegea lumea libera si democratica”, declara ieri pentru presa presedintele israelian, Moshe Katav, aflat la Riga. “El si-a consacrat viata luptei contra rasismului, antisemitismului si nazismului, a contribuit in mod real sa faca lumea mai buna pentru generatiile viitoare”, a mai spus Katav.
De la anuntarea decesului lui Simon Wiesenthal, Consiliul Europei a salutat “un soldat al dreptatii, al libertatii si pacii”, fara a carui tenacitate “Europa nu ar fi reusit niciodata sa isi vindece ranile si sa se reconcilieze”. “A fost o constiinta mondiala, simbolul viu al urmaririi angajate contra criminalilor de razboi nazisti”, declara, la Ierusalim, Aver Shalev, directorul Yad Vashem, memorialul Shoah.

Inmormantarea – in Israel

Simon Wiesenthal este laureat al numeroase premii, iar in 2004 a devenit cavaler al Imperiului Britanic, in semn de recunoastere pentru o viata “in serviciul omenirii”. Un omagiu funebru ii va fi adus miercuri la cimitirul central din Viena, iar ceremoniile de inmormantare vor avea loc vineri, in Israel, unde ramasitele sale pamantesti vor fi transportate joi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă