10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialReprezentanţii UE recomandă moldovenilor o coaliţie pro-europeană

Reprezentanţii UE recomandă moldovenilor o coaliţie pro-europeană

Liderii formaţiunilor europene din care fac parte Partidul liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL) le-au recomandat, marţi, la Chişinău politicienilor moldoveni proeuropeni să se alieze şi să guverneze împreună, relatează PRO TV Chişinău, conform Mediafax

Întrevederea a avut loc pe aeroportul din Chişinău, a început la ora locală 12.00  şi a durat mai bine de trei ore. Liderii celor trei partide proeuropene din R. Moldova, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL), au discutat cu reprezentanţii Partidului Popular European, Partidului Socialist European şi Partidului Liberal Reformator European.

Politicienii de la Chişinău recunosc că li s-a recomandat să creeze o alianţă PLDM-PDM-PL.

"Este adevărat, principalul este cursul european. Au recomandat să continuăm procesul de integrare europeană. Nu am discutat despre un Guvern minoritar, ci despre formarea coaliției între aceste trei partide. Astfel vom avea tot sprijinul lor dacă vom continua procesul de integrare europeană. Mâine veți afla rezultatul", a declarat liderul liberal-democrat, Vlad Filat.

Citeşte şi: De ce e pedepsită Republica Moldova

La rândul său, liderul democrat Marian Lupu a afirmat că negocierile pentru formarea unei coaliții pro-europene continuă.

Prima ședință a Parlamentului, care va avea loc miercuri, este termenul stabilit pentru clarificarea acestei situaţii.

"Colegii nu au venit pentru a ne cere ceva, pentru că au dovedit că nu fac imixtiuni. Nu am discutat despre formatul coaliţiei, aceasta ar însemna presiuni, au fost europeni", a explicat el.

Liderul liberal Mihai Ghimpu a recunoscut că europenii le-au făcut unele recomandări cu privire la formarea unei alianţe.

"Ne-au recomandat, dar decizia ne aparţine nouă. Alianţa trebuie să fie formată din aceste trei partide. Aici parcă fiecare dintre noi a zis da, mai departe vedem. Noi, liberalii, suntem pentru această alianţă. Astăzi am mai făcut un compromis. O să aflaţi mai târziu depre ce este vorba", a afirmat Ghimpu.

Liderii europeni nu au făcut declaraţii şi au plecat fără a ieşi din aeroport. Unul dintre membrii delegaţiei a afirmat însă că este aproape sigur că va exista o coaliţie proeuropeană. "Sunt destul de convins că nu va fi o coaliţie cu comunişti şi socialişti. Asta am înţeles de la PLDM, PDM şi PL. O coaliţie cu comuniştii ar putea periclita viitorul Republicii Moldova", a declarat Daniel Kaddik.

Liderii celor trei partide proeuropene poartă negocieri de şapte săptămâni în vederea creării unei coaliţii de guvernare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă