10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialProtecția jurnaliștilor, pe agenda Parlamentului European

Protecția jurnaliștilor, pe agenda Parlamentului European

Membrii Parlamentului European (PE) s-au reunit luni seară în sesiune plenară, la Strasbourg, pentru a dezbate foaia de parcurs pentru viitorul Europei.

Prioritățile sunt acordarea mandatului de negociere în dosarul revizuirii directivei privind lucrătorii detașați și introducerea unui sistem electronic de control al pașapoartelor la frontierele externe ale spațiului Schengen. Pe agenda de lucru a fost introdusă și o temă nouă, protecția jurnaliștilor, în contextul asasinării brutale, în 16 octombrie, a jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizia, din Malta, un asasinat care a șocat Uniunea Europeană. Daphne Caruana Galizia a dezvăluit „Panama Papers” pentru Malta,  care îl incriminau pe premierul Joseph Muscat. Potrivit ziaristei, soția premierului maltez ar fi primit bani de la una dintre fiicele președintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înființate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului „Panama Papers”. În aprilie anul trecut, Guvernul condus de Joseph Muscat a reușit să supraviețuiască unei moțiuni de cenzură depuse de opoziție, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul „Panama Papers”, implicându-l pe ministrul energiei.

Necesitatea introducerii unor reguli mai dure cu privire la lucrătorii detașați se află în centrul unei dispute în interiorul UE, unele statele occidentale acuză țările din estul Europei că fac din detașarea lucrătorilor un instrument de dumping social, în timp ce statele est-europene le acuză pe cele occidentale de protecționism. Eurodeputații au susținut noi reguli privind lucrătorii detașați, pe principiul „remunerație egală pentru aceeași muncă în același loc”, pentru a asigura concurența loială între companii și o mai bună protecție a lucrătorilor. Noul sistem de control al pașapoartelor la granițele externe ale spațiului Schengen va înregistra diverse informații referitoare la persoanele care vin din țări aflate în afara UE, pentru o ședere de cel mult 90 de zile, și va permite schimbul de informații cu toate punctele de control de la frontierele externe, în vederea stopării intrărilor ilegale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă