10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOrban: Textul actual al acordului UE permite statelor din afara zonei euro...

Orban: Textul actual al acordului UE permite statelor din afara zonei euro să decidă data aplicării

Textul actual al proiectului de acord interguvernamental privind uniunea economică, discutat la nivelul UE, prevede ca statele din afara zonei euro să aplice prevederile documentului la momentul pe care îl va decide fiecare dintre aceste state, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, scrie Mediafax.

“Textul, astăzi, prevede ca pentru statele din afara zonei euro să existe posibilitatea să se aplice prevederile acestui acord interguvernamental la momentul pe care îl consideră fiecare stat în parte. Deci, vor putea statele din afara zonei euro să aplice imediat prevederile acordului, să aplice parţial doar anumite prevederi ale acordului sau să aplice aceste prevederi ale acordului numai de la momentul în care statul respectiv va deveni stat membru al FMI. Fiecare stat membru în cauză va decide, în funcţie de interesele pe care le are, ce prevederi să aplice sau să aplice imediat prevederile întregului acord”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, la Guvern.

El a precizat că, în prezent, acordul interguvernamental este în fază de negociere.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a transmis cancelariilor din UE, prin ambasadori, solicitarea de a se analiza posibilitatea ca România sau statele non-euro să ratifice acordul interguvernamental prin Constituţie înainte de intrarea în zona euro, şi nu până la 31 decembrie 2012.

Şeful statului a spus că a preferat să apeleze la înţelegerea “colegilor” săi, liderii europeni şi că a decis să facă acest apel inclusiv având în vedere că 2012 este an electoral în România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă