Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Olanda face un referendum pentru a spori puterea serviciilor de informații

Olanda va organiza un referendum asupra unei legi care ar oferi serviciilor de informatii puteri extinse de supraveghere, a anunțat miercuri Comisia Electorală a Olandei.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.11.2017 - 14:16

Olanda va organiza un referendum asupra unei legi care ar oferi serviciilor de informatii puteri extinse de supraveghere, a anunțat miercuri Comisia Electorală a Olandei, informează Reuters citată de Agerpres.

O serie de activiști, politicieni și grupuri media doresc modificarea 'legii privind interceptările', care a trecut prin parlament în iulie și le permite serviciilor de securitate să strângă informații în secret asupra unor largi pături ale populației.

Legea olandeză obligă guvernul să organizeze un referendum cu caracter non-constrângător dacă este înaintată Comisiei Electorale o petiție cu cel puțin 300.000 de semnături.

Comisia a anunțat că a primit mai mult de 384.000 de semnături valide și că referendumul va fi organizat în 21 martie 2018, împreună cu alegerile municipale.

Oponenții atenționează că civili nevinovați ar putea ajunge în vizorul serviciilor secrete, în timp ce guvernul afirmă că puteri sporite sunt necesare pentru a întări securitatea națională.

Dar, notează Reuters, în Olanda înseși legea cu privire la organizarea de referendumuri este controversată și ar putea fi anulată. Adoptată în 2015, aceasta a fost utilizată prima dată pentru a împiedica guvernul să ratifice un tratat economic pe care îl negociase cu Ucraina alături de alte state ale Uniunii Europene.

Majoritatea covârșitoare de voturi împotriva tratatului cu Ucraina l-a forțat pe prim-ministrul olandez Mark Rutte să caute să obțină un compromis cu celelalte 27 de state membre ale UE, care în cele din urmă a salvat acordul. Ulterior, s-a aflat că autenticitatea celor peste 400.000 de semnături strânse de activiști în Olanda pentru a declanșa referendumul nu a fost verificată.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...