Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O poveste despre o şefă de cabinet blondă, spioni şi mulţi bani. La Praga

În noaptea de miercuri spre joi, la o oră şi jumătate de încheierea şedinţei cabinetului Petr Necas, 400 de poliţişti din forţele de combatere a criminalităţii organizate, au luat cu asalt sediul guvernului, al ...

Share

Cristian Campeanu 0 comentarii

16.06.2013 - 15:20

În noaptea de miercuri spre joi, la o oră şi jumătate de încheierea şedinţei cabinetului Petr Necas, 400 de poliţişti din forţele de combatere a criminalităţii organizate, au luat cu asalt sediul guvernului, al ministerului Apărării, sedii de bănci, companii de stat, şi câteva locuinţe private în cea mai mare operaţiune anti-corupţie de la Revoluţia de Catifea până azi. Recolta a fost aproape 8 milioane de dolari, cantităţi mari de aur, documente, precum şi opt arestaţi dintre care şeful serviciului de informaţii al armatei, secretarul general al guvernului, precum şi şefa de cabinet a prim-ministrului, o frumoasă doamnă blondă.

 E sezonul divorţurilor la nivel înalt în Estul Europei. După Vladimir Putin şi alte personaje bine-cunoscute, un alt lider politic şi-a anunţat săptămâna trecută divorţul. Prim-ministrul Cehiei, Petr Necas, 49 de ani, a decis, după aproape 30 de ani de căsnicie şi patru copii, să se despartă de de soţia sa, Radka Necasova. Anunţul fost făcut marţi. Miercuri noaptea, puţin după miezul nopţii, a fost declanşată operaţiunea poliţiei. În centrul scandalului se află Jana Nagyova, o frumoasă blondă care a fost şefa de cabinet a lui Necas şi cel mai apropiat colabrator al acestuia în ultimii zece ani. Tabloidele susţin că relaţia dintre cei doi ar fi mai mult decât una de serviciu, dar nicio dovadă nu a fost descoperită în acest sens.

Jana Nagyova este acuzată în două cazuri diferite, unul de corupţie şi celălalt de abuz de putere. Abuzul de putere constă în faptul că, din poziţia pe care o deţinea, ar fi cerut serviciului de informaţii al Armatei să spioneze, “în interes privat” trei persoane. Potrivit presei cehe, una din aceste trei persoane ar fi fost chiar soţia prim-ministrului. Procurorii nu au confirmat această informaţie, nici nu au dezminţit-o, dar două dintre cele opt persoane arestate sunt fostul şi actualul şef al serviciului de spionaj militar, care, din motive inexplicabile, au dat curs cererii doamnei Nagyova, deşi ştiau că este ilegal.

Cel de-al doilea caz, cel de corupţie, are de-a face cu mituirea a trei parlamentari din partidul civic-democrat (ODS)  al lui Necas: fostul ministru al agriculturii, fostul ministru adjunct al Sănătăţii şi fostul lider de grup parlametar ODS. Cei trei au condus o rebeliune împotriva lui Necas si, pentru a le închide gura, Nagyova le-ar fi oferit, în schimb posturi de conducere în companii controlate de stat din domeniile industrial, forestier şi transporturi. Cei trei au demisionat în mod inexplicabil din Parlament şi şi-au ocupat funcţiile promise. Un rol în aceste tranzacţii par să fi jucat şi ceilalţi trei arestaţi, secretarul general al guvernului şi doi lobby-işti consideraţi foarte infuenţi în actualul guvern.

Joi, Necas s-a declarat convins că Nagyova “nu a făcut nimic incorect” şi a refuzat să demisioneze, dar sâmbătă un tribunal din Ostrava a menţinut decizia de arestare a Janei Nagyova. Preşedintele Milos Zeman, adversar politic al lui Necas a declarat că probele din dosar sunt solide, iar opoziţia formată din social-democraţi şi comunişti au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură. Soarta cabinetului depinde acum de celelalte două partide din coaliţie, TOP09 şi LIDEM, care şi-au luat răgaz până astăzi să decidă dacă mai susţin sau nu guvernul Necas, dar analiştii cehi cred că destinul politic al acestuia s-a încheiat. Ironia face ca Necas să fie prima victimă a propriei sale politici. Venit la putere cu reputaţia de Incoruptibil, Necas a fost primul premier care a lăsat cale liberă poliţiei şi procurorilor să investigheze cazuri de mare corupţie, iar primul caz de mare corupţie pare să fie chiar al său. Aseară, Necas a anunţat că astăzi va demisiona din funcţia de prim-ministru şi că ODS va nominaliza un nou premier. Cât despre rolul blondelor în politica la nivel înalt, la Praga sau în alte capitale, honi soit qui mal y pense…

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...