12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMasacrul de la Vukovar - Zagrebul dezaproba sentintele TPI

Masacrul de la Vukovar – Zagrebul dezaproba sentintele TPI

Autoritatile croate si supravietuitorii masacrului de la Vukovar, oras in estul Croatiei, au condamnat si au calificat drept "rusinoase" sentintele pronuntate joi de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie impotriva a trei ofiteri sarbi, dintre care unul a fost achitat.

 

“Lumea intreaga a fost martora a marei tragedii de la Vukovar, a executiei victimelor civile dupa luptele care au avut loc, pentru care cei trei trebuiau sa raspunda. Croatia, ca membru al ONU, va protesta energic pe langa Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite”, a afirmat premierul croat Ivo Sanader, citat de AFP, monitorizata de Rompres.

 

Pentru Vesna Bosanac, directoarea spitalului din Vukovar, care ocupa aceeasi functie si in timpul evenimentelor din 1991, “este evident ca TPI nu a inteles amploarea tragediei de la Vukovar si faptul ca acesti oameni sunt responsabili”.

 

Tribunalul Penal International a decis joi condamnarea a doi fosti ofiteri sarbi, Mile Mrksic si Veselin Sljivancanin, la 20 si, respectiv, 5 ani de inchisoare pentru masacrul a aproximativ 200 de croati la spitalul din Vukovar, in 1991, si achitarea unui al treilea inculpat, Miroslav Radic.

 

Mile Mrksic a fost gasit vinovat de omor, tortura si rele tratamente, acte considerate ca fiind crime de razboi. Veselin Slivancanin, subordonatul sau in ierarhia militara din acea perioada, a scapat cu cinci ani de inchisoare pentru tortura, in timp ce Miroslav Radic a putut parasi tribunalul liber.

 

Acuzarea ceruse insa inchisoare pe viata pentru toti trei pentru a fi participat la o actiune criminala comuna care a avut scopul de a-i persecuta pe croatii aflati la spitalul din Vukovar, dupa ce fortele iugoslave dominate de sarbi au preluat controlul asupra acestui oras croat, la inceputul razboiului din Croatia (1991-1995). Dupa razboi, regiunea Vukovar a fost plasata sub administratia ONU, apoi reintegrata Croatei in 1998.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă