Un milion de persoane au manifestat la Barcelona pentru unitatea Spaniei, anunță autoritățile de la Madrid

Un milion de persoane au manifestat duminică, la Barcelona, în favoarea unității Spaniei, conform unei estimări oferite de prefectură, care reprezintă statul spaniol în regiunea Catalonia.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 29.10.2017 - 17:04

UPDATE 16,45:  Un milion de persoane au manifestat duminică, la Barcelona, în favoarea unității Spaniei, conform unei estimări oferite de prefectură, care reprezintă statul spaniol în regiunea Catalonia, relatează AFP citată de Agerpres.

Pe de altă parte, poliția locală a estimat că 300.000 de persoane au participat la manifestația la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei și Cataloniei.

Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestației, estimarea de 1,3 milioane de participanți.


Mii de persoane se îndreaptă duminică spre centrul Barcelonei pentru a apăra unitatea Spaniei, la mai puțin de 48 ore de la proclamarea ''Republicii catalane'' de către parlamentul regional, relatează AFP, via Agerpres.

Manifestația în favoarea menținerii Regatului Spaniei survine după mai multe adunări care au avut loc vineri seara în regiune pentru a sărbători nașterea ''Republicii Catalane''. Strigând ''Puigdemont în închisoare'', numeroși spanioli anti-secesiune s-au îndreptat spre una dintre cele mai cunoscute zone din Catalonia, Passeig de Gracia, pentru a participa la o manifestație care va avea loc în prezența unui important dispozitiv de securitate.

Separatiștii ''trăiesc într-o lume paralelă, puțin suprarealistă'', a declarat o manifestantă, Silvia Alarcon, 35 de ani, care locuiește la periferia orașului Barcelona. Guvernul spaniol dorește să preia cât mai curând controlul în Catalonia, a cărei declarație de independență nu a fost recunoscută la nivel internațional.

Madridul a anunțat de asemenea alegeri regionale pe 21 decembrie. Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ''stat independent luând forma unei republici''.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Sigma Dos și publica duminică de ziarul conservator spaniol El Mundo, partidele proindependență din Catalonia ar pierde majoritatea în parlamentul regional, în alegerile programate în decembrie.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...