10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIncendiu mistuitor in regiunea Guadalajara

Incendiu mistuitor in regiunea Guadalajara

In apropierea unui imobil in flacari, un vehicul “4×4” al pompierilor spanioli zace pe jumatate distrus. La cativa metri mai incolo, din doua corpuri calcinate inca mai iese fum. Iar la circa doua sute de metri, dintr-un camion si doua masini de interventie flacarile mistuitoare nu au mai lasat decat niste fiare contorsionate. Totul formeaza un peisaj fantomatic, desprins parca din scenariul unui film. Cam asa ar putea fi rezumat, in cateva cuvinte, incendiul devastator de padure ce a cuprins centrul Spaniei.
Paisprezece pompieri voluntari, membri ai unui grup de rezerva compus din muncitori forestieri, si-au pierdut viata in incercarea de a stinge incendiul care a cuprins padurea din Guadalajara (centrul Spaniei), potrivit unui ultim bilant dat publicitatii de autoritatile locale. Corpurile lor au fost localizate, dar nu s-a putut interveni pentru a le recupera. Numarul celor omorati de flacari poate creste insa de la o clipa la alta, incendiul fiind foarte puternic si departe de a fi controlat. De asemenea, un pompier se afla in stare foarte grava.
Incendiul din regiunea Guadalajara s-a declansat, sambata, la Riba de Saelices, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Madrid, de la un inofensiv gratar stins necorespunzator. Din cauza vantului puternic si a secetei, flacarile s-au extins foarte repede, parjolind, pana in momentul de fata, peste cinci mii de hectare. Aproximativ 700 de persoane si o tabara de vacanta au fost evacuate din localitatile Luzon, Ciruelos del Pinar, Santa Maria del Espino si Tobillos. Iar pompierii se lupta in continuare cu flacarile, inclusiv cu avioane si elicoptere antiincendiu.
Incendiul din regiunea Guadalajara este considerat cel mai grav din aceasta parte a Spaniei din 1992 si pana acum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă