Criteriile UE au fost ignorate când a fost ales orașul Amsterdam pentru a găzdui EMA, susțin oficiali din Slovacia

Criteriile pentru transferul sediului instituțiilor Uniunii Europene din Marea Britanie au fost încălcate, a acuzat miercuri premierul slovac, Robert Fico, drept răspuns la eșecul candidaturii orașului Bratislava pentru a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2017 - 21:08

Criteriile pentru transferul sediului instituțiilor Uniunii Europene din Marea Britanie au fost încălcate, a acuzat miercuri premierul slovac, Robert Fico, drept răspuns la eșecul candidaturii orașului Bratislava pentru a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) după Brexit, transmite agenția slovacă de presă TASR citată de Agerpres.

Orașul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, după trei runde de vot, pentru a găzdui sediul EMA, care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Bratislava, considerată la un moment dat favorită, a fost eliminată din prima rundă de vot.

Robert Fico a calificat faptul că EMA va fi găzduită de Amsterdam și nu de unul din noile state membre ale Uniunii drept un exemplu recent de încălcare a criteriilor stabilite de UE. "Au fost stabilite criterii clare privind relocarea agențiilor din Marea Britanie pe continentul european. Aceste criterii au fost ignorate complet, iar jucătorii mari au făcut ce-au vrut cu cei mici", a afirmat premierul slovac într-un discurs rostit la o conferință pe teme energetice.

"Astăzi este absolut clar că vor mai fi chestiuni care vor diviza UE. Regret foarte mult acest lucru și trebuie să discutăm aceste probleme în UE într-un mod cât de poate de deschis", a mai spus Fico.

La rândul său, vicepremierul și ministrul de interne Robert Kalinak a declarat miercuri, după ședința de guvern, că acest vot reflectă "o atitudine foarte ciudată" și că Bratislava nu este deloc mulțumită de acest rezultat, amintind că "există un proverb rusesc care spune 'am vrut să facem lucrurile cât mai bine, dar a ieșit ca de obicei' ".

El a respins însă ideea că a fost vorba de o pedeapsă pentru atitudinea Slovaciei legat de criza migrației, menționând că și orașe ca Barcelona și Milano au depus eforturi intense pentru a găzdui EMA, dar în cele din urmă "a câștigat un candidat care nu s-a făcut auzit deloc și care nici măcar nu a construit o clădire".

În ce-l privește, secretarul de stat pentru afaceri externe și europene, Lukas Parizek, a subliniat că, deși este "păcat" că nu a câștigat, candidatura Slovaciei a fost "evaluată ca bună în procesul pregătitor, când au fost prezentate proiectele". "Restul e despre politică și acorduri între țări, iar aici am eșuat. Așa că, să sperăm că vom reuși cu altă ocazie", a conchis secretarul de stat, respingând afirmațiile că Europa continuă să fie divizată între "est" și "vest".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...