9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCancelarul "superglue" - in curand vicecancelar?

Cancelarul “superglue” – in curand vicecancelar?

Poreclit in ultimele zile de presa germana “cancelarul superglue”, Gerhard Schroder a inceput sa bata in retragere. Aflat in dificultate ca urmare a vocilor critice din ce in ce mai numeroase la adresa comportamentului sau, el a declarat cu ocazia unui interviu acordat duminica postului TV public ARD ca va “face totul pentru ca marea coalitie sa devina realitate”.
Seful de guvern in exercitiu a mai dat de inteles – intr-un mod evaziv de data aceasta – ca nu este exclus sa cada la invoiala cu Uniunea Crestina (CDU/CSU) si in ceea ce priveste chestiunea persoanei viitorului cancelar. In acest sens, politicanul social-democrat a spus ca va aplica sloganul “Intai problemele de continut, iar apoi chestiunile de personal”. Pozitia neasteptat de maleabila a lui Schroder survine dupa ce mai multi politicieni ai Partidului Social-Democrat (SPD) s-au distantat de ideea conditionarii marii coalitii de mentinerea lui Schroder in fruntea guvernului. “Never say never – intr-o democratie”, apreciase premierul landului Rhenania-Palatinat, Kurt Beck (SPD) sansele unui viitor guvern fara Schroder. Cat de greu ii cade actualului cancelar sa renunte la putere s-a vazut si cu ocazia vehicularii altei idei social-democrate, inspirate dupa modelul israelian, aceea de “cancelar prin rotatie”, conform careia Schroder si Angela Merkel s-ar afla, pe rand, cate doi ani in fruntea executivului. “Idee ce musteste a aburi de alcool, absolut dincolo de prevederile Constitutiei noastre”, a sanctionat primul ministru al Saxoniei Inferioare, Christian Wulff, noul plan “de forta majora”.
Neimpresionata de pleiada de oferte, serioase sau hazlii, tabara conservatoare a explicat transant ca va conditiona discutiile cu SPD de acceptarea, in prealabil, a liderei crestin-democrate ca viitor cancelar.
“Daca nu exista consens in aceasta chestiune, nu vor exista nici negocieri”, a spus secretarul general CDU, Volker Kauder. Mucalit, vicepresedintele grupului parlamentar CDU, Wolfgang Sch’uble, a adaugat ca “oricum, nu-i interzicem domnului Schroder sa devina vicecancelar”.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă