18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBush denunta "islamo-fascismul"

Bush denunta “islamo-fascismul”

Masurile de securitate de la metroul din New York au fost sporite dupa ce oficialii metropolei au facut public faptul ca autoritatile federale i-au informat despre un complot terorist care tintea in mod explicit reteaua de transport subteran a orasului. Controalele au devenit mai dese iar numarul ofiterilor de politie in uniforma si sub acoperire din metrou a fost sporit considerabil. Masurile au fost anuntate de primarul Michael Bloomberg impreuna cu seful politiei, Raymond Kellyy, si cu seful FBI din New York, Mark Mershon, dupa o operatiune comuna a armatei, a FBI si CIA in Irak desfasurata miercuri si joi. Potrivit serviciilor de informatii, in operatiunea terorista ar fi fost implicate intre 10 si 20 de persoane. Acestea planuiau sa ascunda mai multe bombe in carucioare de copii, serviete si pachete pe care sa le detoneze apoi in metrou. Informatia a fost facuta publica dupa arestarea in Irak a doi suspecti de catre FBI. Reteaua de transport subteran newyorkeza cuprinde 26 de magistrale si are peste o mie de kilometri. Are 268 de statii si este deservita de 6400 de trenuri. Oficialii newyorkezi au insistat asupra caracterului “explicit” al acestei amenintari. Gradul de alerta a fost ridicat la “portocaliu”, al doilea ca gravitate, ce indica “risc ridicat de atac terorist”. Pe de alta parte, un oficial al Departamentului Securitatii Interne si-a exprimat surprinderea ca oficialii newyorkezi au ales sa faca publica amenintarea, pe care a caracterizat-o drept “explicita, dar putin credibila”. Avand in vedere ca alegerile pentru postul de primar se apropie, multi l-au acuzat pe Bloomberg ca incearca sa exploateze politic amenintarea terorista.

Schimbare de discurs

Aceeasi acuzatie i-a adus-o ieri, intr-un editorial, New York Times presedintelui Bush dupa discursul rostit de acesta in fata membrilor National Endowment for Democracy. Discursul fusese destinat comemorarii a patru ani de la atacurile de la 11 septembrie, dar a fost amanat din cauza uraganului Katrina. Analistii au semnalat o schimbare de sens in discursul prezidential: Bush s-a referit in mai multe randuri la Osama bin Laden si la Abu Musab al Zarqawi si chiar i-a citat de cateva ori. Referindu-se la Al Qaeda, Bush a semnalat pentru prima oara ca aceasta reprezinta mai mult o ideologie si mai putin o retea terorista centralizata. El a comparat aceasta ideologie, pe care a numit-o “radicalism islamic”, “jihadism militant” sau chiar “islamofascism”, cu comunismul si nazismul. Scopul acestei ideologii este “un imperiu islamic radical din Spania pana in Indonezia”. Bush a respins criticile la adresa razboiului din Irak si a avertizat serios Siria si Iranul, pe care le-a anumit aliati de coniventa ai Al Qaeda. Retragerea din Irak, a afirmat presedintele american, nu este decat “o iluzie periculoasa” si nu va face America mai sigura. Potrivit unui expert citat de Washington Post, “Bush a facut in sfarsit transferul de la “razboiul impotriva terorismului” la “razboiul impotriva unei ideologii malefice””. Cu toate acestea, criticii ii reproseaza ca nu a oferit o strategie de retragere si ca se foloseste inca o data de tragedia de la 11 septembrie pentru a obtine capital politic dupa ce popularitatea sa a scazut in urma uraganului Katrina.

Scrisoarea lui Zawahiri catre Zarqawi

Presedintele american a fost insa confirmat de o scrisoare interceptata in Irak. Scrisoarea de 13 pagini este adresata de numarul doi Al Qaeda, Ayman al Zawahiri, lui Abu Mussab al Zarqawi si contine o serie de recomandari strategice, de solicitari si avertismente. Astfel, Zawahiri schiteaza un plan in patru pasi pentru Irak: 1. Expulzarea fortelor americane. 2. Instituirea unui califat pe un teritoriu cat mai intins. 3. Extinderea jihadului in tarile vecine, cu referire explicita la Egipt si Levant (termen care desemneaza Siria si Libanul). 4. Declansarea razboiului cu Israelul. Omul lui Bin Laden subliniaza in mai multe randuri ca razboiul nu trebuie sa se incheie o data cu retragerea americanilor, pentru ca ar insemna revenirea la “dominatia secularistilor si tradatorilor” si apreciaza ca un razboi intre siiti si sunniti este inevitabil. Pe de alta parte, Zawahiri se plange de lipsa informatiilor si de mersul razboiului din Afganistan si ii solicita bani lui Zarqawi. El il avertizeaza pe liderul Al Qaeda din Irak sa inceteze cu practica decapitarilor filmate, care repugna opiniei publice musulmane, si ii recomanda sa ii impuste pe ostatici departe de ochii lumii.


Zece lovituri Al Qaeda evitate

Casa Alba a dat publicitatii joi o lista de zece atacuri teroriste planuite de Al Qaeda si dejucate de serviciile americane si aliate dupa 11 septembrie 2001 si o lista de cinci tentative dejucate de a identifica posibile tinte pe teritoriul american sau de infiltrare a unor teroristi. Unele dintre aceste cazuri erau cunoscute presei, altele nu. Casa Alba nu a furnizat alte detalii.

Atacuri dejucate

1. La jumatatea anului 2002, complot in vederea atacarii unor tinte de pe coasta de vest a Statelor Unite cu ajutorul unor avioane deturnate. Printre autori se numara cel putin unul dintre cei care au planuit atacurile de la 11 sepembrie, cel mai probabil Khalid Sheik Mohammed, capturat in 2003 in Pakistan. Washington Post citeaza doua surse din cadrul serviciilor de informatii, potrivit carora ar fi fost vorba de cea mai inalta cladire din Los Angeles, US Bank Tower, atacul urmand sa fie realizat de teroristi malaezieni.
2. La jumatatea lui 2003, planul de atacare a unor tinte de pe coasta de est cu ajutorul unor avioane deturnate.
3. Mai, 2002. Incercare de a arunca in aer mai multe cladiri de locuinte din orasele americane. Jose Padilla este arestat in timp ce planuia sa confectioneze bombe radiologice, asa-numitele “bombe murdare”.
4. Mijlocul anului 2004. Plan de distrugere a unor cladiri din Marea Britanie cu ajutorul explozibililor.
5. Primavara lui 2003. Plan de atacare a occidentalilor din Karachi, Pakistan.
6. 2003. Incercare de a ataca aeroportul londonez Heathrow cu ajutorul unor avioane deturnate. Autor prezumat, tot Khalid Sheik Mohamed.
7. Primavara lui 2004. Complot pentru un lant de atacuri cu bomba in Marea Britanie.
8. Sfarsitul lui 2002 si inceputul lui 2003. Plan de atac asupra vaselor din Golful Persic.
9. 2002. Plan de atac asupra vaselor din stramtoarea Ormuz (intre Golful Persic si Ooceanul Indian).
10. 2003. Plan de atacare a unei destinatii turistice din afara Statelor Unite.

Cinci conspiratii dejucate

1. In 2003 si 2004, o persoana a primit de la Al Qaeda misiunea de a indentifica tinte publice si turistice din Statele Unite.
2. In 2003 Majid Khan a primit misiunea de a colecta informatii despre benzinarii si infrastructura petroliera americana.
3. In 2003 Iyman Faris este arestat in timp ce planuia distrugerea podului Brooklyn.
4. In 2001, Al Qaeda a trimis un agent in Statele Unite pentru a pune la cale mai multe atacuri. Agentul a fost arestat.
5. In 2003, Al Qaeda a trimis in Statele Unite un alt agent pentru misiuni de recunoastere in zone urbane.
Potrivit Washington Post, majoritatea atacurilor teroriste dejucate sunt legate de numele lui Khalid Sheik Mohammed.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă