9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAgenda diplomatica, schimbare de prioritati

Agenda diplomatica, schimbare de prioritati

-Astazi, la numai o zi dupa ce si-a preluat prerogativele, noul cancelar german, Angela Merkel, efectueaza prima sa vizita in strainatate, la Paris. Merkel considera ca tandemul franco-german va fi intotdeauna un motor al Europei. Intalnirea cu presedintele francez Jacques Chirac de la Palatul Elysee va servi si interesele altor state ale Uniunii Europene, care cer revitalizarea “triunghiului de la Weimar”, momentan in pana, intre Paris, Berlin si Varsovia.
– Imediat dupa Paris, Angela Merkel va merge la Bruxelles, pentru a lua legatura cu Comisia Europeana. Ceea ce da un semnal clar despre prioritatile noului cancelar german.
– Pe 2 decembrie, Merkel va face o vizita la Varsovia. Ea ar fi vrut sa mearga in aceeasi zi si la Paris, si la Varsovia, pentru a manifesta un echilibru intre cei doi mari vecini ai Germaniei, dar agenda autoritatilor de la Varsovia nu a permis acest lucru.
– Pana la sfarsitul anului, Angela Merkel va mai merge la Londra, Washington si probabil la Moscova. Fata de predecesorul sau, Gerhard Schroder, Merkel doreste o reapropiere intre Berlin, Londra si Washington.
– De asemenea, Angela Merkel spera sa reconstruiasca “podurile” intre Berlin si o parte din statele care au aderat la UE in 2004. Ea nu doreste sa urmeze axa franco-germana de sub Chirac si Schroder, care obisnuiau sa treaca peste capetele partenerilor lor mai mici in luarea unor decizii. Multi isi mai amintesc inca de vocea lui Chirac, care, in 2003, le spunea ca “au ratat o buna oportunitate sa taca”, dupa ce se declarasera alaturi de Statele Unite in razboiul din Irak.
– In primul semestru din 2006, Angela Merkel a acceptat sa faca o vizita si in Turcia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă