Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ICCJ sesizează CCR în procesul Mihaielei Iorga Moraru şi restituie dosarul la DNA Ploieşti

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în dosarul în care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată de DNA, cu o excepţie privind OUG 7/2019.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.11.2019 - 16:56

"Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.88'8 alin.1 lit.d din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificate prin dispoziţiile art.14 pct.6 din O.U.G. nr.7/2019. Definitivă", se arată în decizia Instanţei supreme.

Art. 88'8, alin.1 lit.d are următorul cuprins: "Atribuţiile Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie sunt următoarele: (...) d) exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa Secţiei, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie".

Pe de altă parte, judecătorii au luat act că procurorii şi-au retras contestaţia, astfel încât a rămas definitivă decizia din iunie 2018, prin care instanţa a hotărât restituirea dosarului la DNA Ploieşti, după ce s-a constat că rechizitoriul şi toate probele sunt nule.

"Constată nulitatea rechizitoriului din 05.02.2018 emis în dosarul nr. 157/P/2017 al PÎCCJ - DNA - ST Ploieşti, nulitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a actelor de urmărire penală efectuate în dosarul menţionat, precum şi a actelor procesuale şi procedurale subsecvente. Exclude toate probele administrate în cursul urmăririi penale, inclusiv declaraţia de martor a inculpatei Moraru Iorga Mihaiela. În baza art. 346 alin.3 lit. b din Codul de procedură penală, restituie cauza la DNA Ploieşti", se arăta în decizia din iunie 2018, rămasă definitivă prin retragerea contestaţiei de către procurori.

În prezent, Mihaiela Moraru Iorga este procuror la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce anterior a activat în DNA, de unde a fost revocată din funcţie în iunie 2017 de către fosta sa şefă Laura Codruţa Kovesi.

Pe 8 februarie 2018, Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale).

"În perioada 2015 - iunie 2017, la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenţie directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive şi omisive", susţinea DNA.

Mihaiela Moraru Iorga era acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT care erau legal învestiţi cu exercitarea acţiunii penale împotriva persoanei respective.

Comentarii