Gheorghe Piperea, despre biocidele din alimente

Într-o postare pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea comentează situația controalelor ANSVSA.

Share

Rl online 0 comentarii

16.02.2019 - 18:04

"In anul 2017, UE a impus prin Regulament (direct aplicabil in dreptul intern al tarilor membre UE) reducerea concentratiei de fipronil din biocide pana la un nivel neutru pentru sanatatea omului si pentru biodiversitate si interzicerea utilizarii fipronilului ca substanta antiparazitara pentru animalele destinate consumului uman.

In Romania, insecticidele care contin fipronil se utilizeaza nu numai in agricultura, ci si în locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, şcoli, închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare), pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişnitele, gărgăriţele şi alte insecte. Fipronilul este utilizat şi în fabricarea produselor medicinale veterinare destinate animalelor de companie, ca produs antiparazitar. Nu este permisă, insa, utilizarea lui ca substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Cu toate ca, in Romania, comercializarea biocidelor cu concentratii de fipronil mai mari decat cele admise de UE este formal interzisa, fipronilul este inca distribuit fermierilor, cabinetelor veterinare si consumatorilor casnici. Mai mult chiar, unele biocide contin fipronil in cantitati interzise, chiar daca pe eticheta produsului nu apare nicio referire la prezenta sa in compozitia substantei active", a scris Piperea pe Facebook.

Citiți mai multe pe blogul avocatului.

Comentarii