Garda de Mediu a dat amenzi de 290.000 de lei în urma controalelor

Comisarii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi de 290.000 de lei operatorilor economici pentru evacurarea accidentală a apelor uzate în canalul de desecare al ANIF, după controale derulate în urma apariţiei fenomenului de mortalitate piscicolă pe cursul Văii Pasărea.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.02.2019 - 20:39

"Urmare a sesizărilor înregistrate la Comisariatul Judeţean Ilfov al Gărzii Naţionale de Mediu, prin care a fost semnalat disconfortul olfactiv din zona localităţii Tunari, precum şi apariţia fenomenului de mortalitate piscicolă, pe cursul Văii Pasărea (în special în zona bazinului piscicol Creţuleasca), echipe de comisari din cadrul GNM - CJ Ilfov au demarat, imediat, o acţiune de control, cu scopul de a determina cauzele acestor fenomene. Verificările s-au extins în zona localităţilor Ştefăneşti, Tunari şi Otopeni, atât la cartierul rezidenţial din imediata vecinătate, cât şi la staţiile de epurare ale localităţilor ce descarcă ape epurate în Valea Pasărea. De asemenea, au fost verificate canalele adiacente, precum şi operatorii economici riverani văii superioare Pasărea, inclusiv platforma aeroportuară. În urma controalelor efectuate de comisarii GNM - CJ Ilfov, au fost aplicate operatorilor economici amenzi, în valoare totală de 290.000 de lei, pentru neconformităţile constatate (lipsa actelor de reglementare şi evacurarea accidentală a apelor uzate în canalul de desecare al ANIF)", precizează Garda de mediu într-o postare pe propria pagină de Facebook.

Totodată, în urma verificărilor, au fost impuse mai multe măsuri, printre care creşterea frecvenţei monitorizării calităţii apelor pluviale, în perioada rece a anului (bilunar, în special în perioadele de îngheţ), informarea GNM - CJ Ilfov pentru orice depăşire a indicatorilor monitorizaţi la evacuarea în Valea Pasărea, întocmirea, în regim de urgenţă, a unui Plan de măsuri, etapizat, pentru eliminarea riscului ca eventuale ape tehnologice, neepurate, impurificate cu substanţe chimice, să fie antrenate în reţeaua de ape pluviale, implicit în Valea Pasărea şi interzicerea evacuării apelor uzate menajere în canalul de desecare aparţinând ANIF, dar şi în alte locuri nepermise.

"Cu ocazia controalelor efectuate de GNM, au fost informate şi celelalte instituţii cu atribuţii specifice la nivel judeţean, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Ilfov, Direcţia Sanitar Veterinară Ilfov, Administraţia Naţională Apele Române - Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti, precum şi ANIF Ilfov. Menţionăm că Administraţia Naţională Apele Române a prelevat probe de apă la evacuarea din Valea Pasărea (în data de 05.02.2019), iar Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a efectuat verificări specifice, la operatorii de apă potabilă din vecinătatea Văii Pasărea. Pentru a preveni astfel de incidente, în perioada următoare, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române şi cu inspectori din cadrul DSP şi DSV, vor desfăşura acţiuni comune, în vederea identificării operatorilor economici care nu respectă legislaţia în vigoare", precizează sursa citată.

Comentarii