FOTO: Inquam

Firea, noi acuzații la adresa ELCEN

Gabriela Firea, a replicat miercuri criticilor aduse de către compania Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), subliniind că Primăria Capitalei nu îşi poate asuma o plată a creanţei RADET de 3,7 miliarde de lei, ci doar de 1,2 miliarde.

Share

Rl online 0 comentarii

06.03.2019 - 15:55

"Nu avem cum să acceptăm suma prevăzută de ELCEN în planul de reorganizare, de administrator, şi anume să plătim 3,7 miliarde de lei, o sumă care nu e prevăzută în contabilitatea noastră. Nu putem să recunoaştem această sumă. Noi avem o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care prevede expres şi care este literă de lege pentru noi, că nu avem această datorie - decât cea pe care am recunoscut-o, de 1,2, şi doar aceea poate fi plătibilă. Mai mult decât atât, avem o adresă în scris de la Consiliul Concurenţei că orice leu peste această sumă, pe care l-am plăti către ELCEN, ar însemna ajutor de stat. Deci, ar fi o ilegalitate", a precizat primarul general, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Primăriei.

Primarul a mai spus că declaraţiile venite din partea ELCEN fac parte dintr-un şir de "declaraţii politice".

"Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns. Este o declaraţie politică şi m-aş aştepta la administratorul ELCEN sau orice alt administrator să facă declaraţii economice şi nicidecum declaraţii politice. Cred că am dovedit - şi întreaga mea activitate a fost mai mult decât transparentă, atât a mea, cât şi a conducerii RADET şi a conducerii Companiei Energetica şi a întregului aparat de specialitate al PMB şi al CGMB - că munca noastră de doi ani şi jumătate a fost aceea de a unifica RADET cu ELCEN", a spus Firea.

Firea a reamintit că RADET aparţine de PMB, iar ELCEN de Ministerul Energiei şi a subliniat că Primăria Capitalei îşi doreşte un serviciu de termoficare care să poată fi "modernizat, reabilitat", iar ELCEN şi RADET să iasă din insolvenţă.

"Faptul că PMB s-a ţinut de fiecare dată de cuvânt, în fiecare etapă a acestor procese, iar ELCEN întotdeauna a găsit, prin reprezentanţi, o scuză, nu este vina noastră şi cetăţenii nu pot să fie minţiţi. Este, aşa cum spuneam, o declaraţie care nu are nicio legătură cu realitatea şi de aceea o înscriu în şirul declaraţiilor politice. Ştiţi cum se spune: în dragoste, în fotbal şi în politică e permis orice. E o adaptare, bineînţeles. Credeam că în ceea ce priveşte energia termică nu este permis chiar orice", a precizat Firea.

Compania Sierra Quadrant a susţinut, într-un comunicat remis presei, că Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, şi Primăria Capitalei ar bloca procesul de reorganizare a companiilor ELCEN şi RADET. Administratorul judiciar al ELCEN a adăugat că PMB "evită să-şi asume plata creanţei RADET", fapt ce blochează de facto întreg procesul de reorganizare al RADET şi ELCEN.

Comentarii