Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fenomenul "Astra Romana"

Dupa tratative intre ”Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij” (astazi “Royal Dutch Shell) si Banca Comerciala Romana, la 9 iulie 1910 este infiintata societatea “Astra Romana”, cea mai mare intreprindere ...

Share

Ada Stefan 0 comentarii

27.01.2007 - 00:00
Dupa tratative intre ”Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij” (astazi “Royal Dutch Shell) si Banca Comerciala Romana, la 9 iulie 1910 este infiintata societatea “Astra Romana”, cea mai mare intreprindere privata din tara la acea vreme.
Un documentar, difuzat astazi la ora 10.30 de TVR Cultural, realizeaza o adevarata restituire istorica a parcursului pe care l-a avut Astra Romana, timp de 38 de ani, in societatea romaneasca, devenind in perioada interbelica un model de economie moderna. Realizat in studioul [email protected] din Germania, in regia si dupa scenariul lui Wilfried H. Lang, documentarul “Fenomenul Astra Romana” trece in revista, prin intermediul unor interviuri realizate de Vartan Arachelian, nu numai etapele importante ale modernizarilor si efectele benefice asupra dezvoltarii economice a Ploiestiului si a schelelor petroliere de pe vaile Prahovei si Teleajenului, ci reaminteste si modul de viata al angajatilor pentru care patronatul anglo-olandez a infiintat cantine moderne, cabinete medicale gratuite, camine culturale si terenuri de sport. Pentru personalul tehnic de specialitate din schele, ingineri, chimisti sau geologi, Astra Romana a construit locuinte tip dotate cu electricitate, apa curenta si mici gradini. Toate acestea din propria initiativa a patronatului strain, care pleca de la convingerea ca “doar un muncitor multumit, odihnit si sanatos poate da randamentul maxim cerut de societate”.
Din pacate, Legea  nr. 119 din 11 iunie 1948 a pus capat definitiv societatii “Astra Romana” si, implicit, fenomenului care a inspirat managementul in multe altele. Procesul-verbal incheiat in momentul predarii societatii catre autoritatile RPR zace si astazi in arhivele companiei “Royal DutchShell” din Haga.
Documentarul lui Wilfried H. Lang, cel ale carui copilarie si tinerete au fost marcate de unicul “fenomen Astra”, va fi reluat luni, 29 ianuarie, la ora 16, si miercuri, 31 ianuarie, ora 13.30.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...