10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPatru zugravi la Manastirea Humorului

Patru zugravi la Manastirea Humorului

Pe vremuri, biserica Manastirii Humorului a avut imprejur chilii si ziduri de piatra, care astazi nu se mai pastreaza.
Ctitorie a marelui logofat Toader Bubuiog si a sotiei sale Anastasia, a fost terminata la 15 august 1530, de unde si hramul sau, “Adormirea Maicii Domnului”. Pictura a fost realizata la leatul 1535 de patru zugravi moldoveni. Biserica a fost construita din piatra, cu pridvorul deschis, fara turle. La exterior este impodobita cu siruri de ocnite si firide prelungi.
Ca si la celelalte monumente bucovinene de pe lista patrimoniului mondial, pictura este impresionanta. Pe peretele apusean, de la intrarea in biserica, este zugravita “Judecata de Apoi”, la fel de expresiva ca si aceea de la Voronet.
Pentru istoria noastra sunt foarte importante tablourile votive. In naos, in dreapta intrarii, sunt infatisati Petru Rares, sotia sa Elena si un fiu al lor. In gropnita, deasupra mormintelor ctitorilor, se afla tabloul marelui logofat Toader Bubuiog, iar pe peretele opus se gaseste portretul sotiei sale Anastasia.
Spre deosebire de Voronet, unde predomina celebrul albastru, si de Sucevita, unde apare mult verde, in pictura exterioara a bisericii Manastirii Humorului culoarea pregnanta este rosul. Turnul-clopotnita a fost inaltat in timpul domniei lui Vasile Lupu. In gropnita, alaturi de mormintele ctitorilor se gasesc si cele ale logofatului Solomon si episcopului Eftimie al Radautilor.
Manastirea Humorului este de maici. Monumentul este cautat de vizitatori romani si straini in toate anotimpurile, iar acestia raman incantati si de minunatele obiecte de arta populara expuse prin preajma de localnici. Largile posibilitati de cazare, ca si frumusetea peisajului ii fac pe multi sa-si petreaca acolo concediile, unii participand si la sarbatorile religioase si populare, caci acolo traditiile sunt inca vii.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă