Luni incepe bacalaureatul, cu proba orala la limba romana

Dupa ce absolventii de gimnaziu au trecut de febra examenelor, luni vine randul colegilor lor mai mari, care au terminat studiile liceale si-si incearca sansele la examenul de bacalaureat. Potrivit datelor furnizate de inspectorate, pentru ...

Share

Aida Danaila 0 comentarii

25.06.2005 - 00:00
Dupa ce absolventii de gimnaziu au trecut de febra examenelor, luni vine randul colegilor lor mai mari, care au terminat studiile liceale si-si incearca sansele la examenul de bacalaureat. Potrivit datelor furnizate de inspectorate, pentru sustinerea bacalaureatului in prima sesiune s-au inscris 185.365 de candidati, dintre care 24.297 in Bucuresti. S-au organizat 574 de centre de examen (70 in Capitala) si 150 de centre de evaluare (25 in Capitala) in care vor fi corectate lucrarile candidatilor.

Bacalaureatul va incepe cu probele orale, care se vor desfasura dupa urmatorul calendar:
- 27-28 iunie - limba si literatura romana
- 29-30 iunie - limba si literatura moderna
- 1-2 iulie - limba si literatura materna.

Probele orale incep la ora 9 si au caracter public, iar examinarea se realizeaza in prezenta a cel putin trei candidati, de catre cei doi profesori examinatori din comisie. Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii au la dispozitie 10-15 minute. Un candidat se considera promovat la proba orala daca a obtinut minimum nota 5 (cinci) la respectiva proba. Cum probele orale sunt eliminatorii, ratarea vreuneia dintre ele, deci nepromovarea, conduce la imposibilitatea participarii la probele scrise, programate in intervalul 4-8 iulie. La probele orale si practice ale bacalaureatului nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic de la profilul artistic - muzica.
Biletele de examen includ subiecte realizate de Serviciul National de Evaluare si Examinare, care au fost publicate in luna mai pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii, la adresa www.edu.ro/subiecte_oral_2005.htm. Din cele peste 100 de situatii speciale - candidati bolnavi, imobilizati la pat, cu deficiente etc. -, 18 sunt in Bucuresti.

Citește totul despre:

Comentarii