15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFirmele liderilor de sindicat capuseaza Mina Anina

Firmele liderilor de sindicat capuseaza Mina Anina

Problemele de la Anina persista de ani de zile, insa pana acum nimeni nu le-a dat atentie. A trebuit sa moara oameni pentru ca autoritatile sa-si aduca aminte de plangerile repetate, expediate in toate directiile din orasul care risca sa piara odata cu mina.

SRI a intrat pe fir

La doar o zi dupa accident, desi era duminica, unii locuitori ai orasului Anina au fost contactati de un reprezentant al Serviciului Roman de Informatii – sustin surse locale. Aceasta institutie a demarat, la randul sau, verificari care vizeaza afacerile oneroase care au adus profituri uriase unor oameni legati direct de conducerea minei, pe seama trudei muncitorilor din subteran.

Acuzatii in lant

Oamenii ii acuza pe directorul general al SC Miniera Banat SA, Nicolae Calamariu, si pe liderii sindicali Parvu Ioan si Burlui Adrian (pensionat recent) ca au infiintat doua societati comerciale cu care capuseaza compania de stat, de ani buni. Acuzele lor au plecat pe toate adresele. La 19 ianuarie 2005, dosarul inregistrat la Inspectoratul Judetean de Politie Caras-Severin, in registrul lucrarilor penale, sub numarul P. 483/2004, a fost trimis Parchetului de pe langa tribunalul judetean, dupa ce politistii si-au declinat competenta in favoarea procurorilor. Acestia urmau sa continue cercetarile impotriva lui Nicolae Calamariu, a lui Parvu Ioan si a lui Burlui Adrian, sub aspectul comiterii mai multor fapte penale, intre care evaziune fiscala, abuz in serviciu si infractiuni de coruptie. Cei trei sunt acuzati ca au exploatat in folos propriu carbunele de la Mina Anina, pe banii statului. In timp ce societatea miniera inregistra datorii uriase la plata curentului si a utilitatilor, iar muncitorii din subteran incasau salarii de mizerie, pentru o activitate si conditii de munca similare cu cele din Evul Mediu, firmele liderilor sindicali inregistrau profituri uriase, cu cheltuieli minime.

Nume de legenda

Istoria minei de la Anina a inceput la 1790. Legenda locala spune ca, in acel an, copiii unui taietor de lemne, iesiti cu porcii, au aprins pe locul unde scurmasera animalele un foc pe care nu l-au mai putut stinge, din cauza pietrelor negre, lucioase, scoase la lumina. Si-au chemat tatal, care, la randul lui, a solicitat prezenta autoritatilor. Pentru descoperirea pietrelor care s-au dovedit a fi huila, autoritatile vremii l-au recompensat pe Mathias Hammer, taietorul de lemne, cu 50 de florini. Doi ani mai tarziu, la 1792, Heinrich Hensch a descoperit filonul principal de carbune si a inceput exploatarea lui. In jurul gurii de mina s-a dezvoltat colonia Anina. La 1859, aceasta s-a unit cu localitatea Steierdorf, devenind, peste ani, orasul care acum se pregateste sa moara odata cu mina. Mathias Hammer nu a dat, peste ani, doar numele principalei strazi din oras, ci si numele unei societati comerciale despre care localnicii sustin ca a capusat Mina Anina ani de zile.

Afaceri cu statul

La inceputul lunii martie 2003 era parafat contractul de asociere in participatiune intre SC Miniera Banat SA Anina si SC Hammermin SRL din aceeasi localitate, care prevedea “exploatarea cuiburilor de huila care acompaniaza orizontul sisturilor bituminoase din perimetrul Anina Vest, efectuata cu personal disponibilizat din minerit, in scopul detensionarii problemelor sociale generate de restructurarile masive din anii 1997-1999 din regiunea monoindustriala a teritoriului administrativ al orasului Anina”. Contractul a fost valabil pana in ultima zi a anului 2005. Daca societatea de stat a fost reprezentata de directorul general, ing. ec. Nicolae Calamariu, si directorul economic Angela Cherescu, interesant este ca, pentru firma privata, infiintata in anul 2001, actul a fost semnat de subinginerul Ioan Parvu, nimeni altul decat liderul sindical de la Exploatarea Sisturilor Bituminoase Anina, societatea subordonata SC Miniera Banat SA. Celalalt actionar al firmei private este Adrian Burlui, care – pana la pensionarea din noiembrie anul trecut – a fost si el lider sindical, la Miniera Banat SA. Potrivit unor documente oficiale, cei doi sindicalisti mai sunt asociati si in cadrul SC Sfanta Varvara Sind Com SRL Anina, care – in opinia unor mineri – este tot o capusa prin intermediul careia afacerile cu statul le-au adus bani frumosi asociatilor. Acest lucru este dovedit si de averile fabuloase adunate intr-un timp relativ scurt de proprietari.

Ministerul, indus in eroare?

Dedesubturile afacerii parafate de directorul Calamariu cu liderii de sindicat sunt extrem de interesante. Firma de stat se obliga “sa puna la dispozitia partenerului de afaceri partea de zacamant delimitata pe baza de act aditional, sa plateasca taxa anuala si redeventa miniera corespunzatoare cantitatii de substanta exploatata si suprafetei de perimetru minier delimitat, sa informeze Autoritatea Nationala a Resurselor Minerale si celelalte institutii abilitate ale statului privind conditiile de efectuare in fapt a exploatarii miniere din acest contract, sa intocmeasca preliminarul si sa obtina toate avizele cerute de lege, sa-si indeplineasca obligatiile prevazute de lege privind protejarea si refacerea mediului”. De cealalta parte, societatea comerciala privata se obliga “sa asigure costurile integrale privind programul de exploatare, sa puna la dispozitie personalul necesar activitatii de exploatare, sa asigure transportul si desfacerea produselor miniere exploatate in conditii de eficienta economica, sa organizeze si sa asigure toata evidenta financiar-contabila ceruta de lege pentru intreaga activitate desfasurata in baza contractului, sa plateasca asociatului contravaloarea cheltuielilor cu redeventa miniera si cu alte taxe necesare, sa asigure si sa respecte prevederile privind protectia muncii”.

Lipseste licenta

Ca si in alte afaceri de succes cu statul, participarea la beneficii spune totul: 99% – Hammermin SRL Anina, 1% – Miniera Banat SA. Numai ca, potrivit acordului dat de ANRM, in urma acestei asocieri s-a aprobat “executarea activitatilor miniere de exploatare a argilei refractare, calcarului si sistului bituminos, care constituie obiectul licentei de concesiune nr. 2196/2001 din perimetrul Anina (Anina Est si Anina Vest)”. Nu exista nici o mentionare a huilei, care, de fapt, constituie obiectul asocierii, asta in conditiile in care huila este considerata material strategic, si nu poate fi exploatata fara licenta.

Pierderi pentru stat

Potrivit datelor de bilant inregistrate la Oficiul Registrului Comertului Caras-Severin si afisate pe site-ul institutiei, societatea miniera a inregistrat in 2004 profit zero, cheltuielile egaland veniturile. In 2003, societatea raporta pierderi de 8,6 miliarde de lei, iar in 2002 – pierderi de un miliard de lei. In paralel, pe aceeasi perioada de timp, firma liderilor sindicali s-a dovedit a fi extrem de profitabila: anul 2004 inregistra un profit net de 1,1 miliarde de lei, anul 2003 s-a incheiat cu un profit net de 8,3 miliarde, iar anul 2002 – cu un profit de 1,9 miliarde lei. Fara comentarii…

Intotdeauna mortul e de vina…

Peste toate acestea, durerea oamenilor din Anina se intensifica, dupa ce tot mai multe surse apropiate anchetatorilor incearca sa acrediteze ipoteza unei erori umane. Se spune acum ca Dan Puscau, artificierul miliardar, decedat si el in timpul exploziei, nu a mai verificat concentratia de gaz inaintea detonarii. Suparati, locuitorii Aninei spun cu amaraciune ca era de asteptat: “Totdeauna mortii sunt de vina”.

Trai, neneaca, pentru sindicalisti

Liderul sindical Ioan Parvu este fericitul proprietar al unei veritabile colectii auto. Mai multi mineri ne-au declarat ca acesta detine un Jeep Land Rover nou, un VW Passat (tot model nou) si o masina de colectie. El mai are o vila la Targu Jiu, langa Parcul Brancusi, in cartierul “stramutatilor de lux”, si alte doua apartamente in Timisoara. Proaspatul pensionar Adrian Burlui are, potrivit acelorasi surse, o masina de teren BMW X3, achizitionata – spun oamenii – acum cateva zile, un Land Rover, un Ford si un Seat Leon ultimul tip. Pe langa doua case in localitatea Socolari, el si-a cumparat de curand 600 de oi, pentru care nu a terminat de construit inca stana, dar care – sustin oamenii – este proiectata la standarde occidentale. Nici directorul Calamariu nu sta mai rau. Oamenii spun ca, pe langa mai multe masini de lux (printre care una decapotabila), el detine o casa impozanta in localitate si lucreaza la ridicarea unei case de vacanta pe malul Dunarii, la Dubova, urmand sa fie vecin cu secretarul de stat din Ministerul Economiei si Comertului Ioan Mantog, care ar avea si el in lucru o astfel de cabana. “Si-au cladit averi pe vieti omenesti”, spun cu amaraciune locuitorii orasului.

Dosare penale

Petru Dungan, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara – in a carui raza de competenta se afla si judetul Caras-Severin -, a declarat, in exclusivitate pentru “Romania libera”, ca pe numele directorului general SC Miniera Banat SA, Nicolae Calamariu, si a celor doi lideri sindicali asociati la SC Hammermin SRL, respectiv Sfanta Varvara Sind Com SRL Anina, exista doua dosare penale. “In primul dosar, inregistrat sub nr. 106/P/2005, s-a dispus neinceperea urmaririi penale la 10 mai 2005, dar s-a declinat competenta de solutionare la Parchetul din Oravita. Acest dosar se refera la Copaceanu Elena si Simion Mirela (prima – fosta angajata a SC Miniera Banat, care s-a mutat intre timp din localitate, iar a doua este si astazi contabil-sef la Exploatarea Sisturilor Bituminoase de la Anina – n.r.). In al doilea dosar, inregistrat sub nr. 475/P/2004, a fost declinata competenta, prin ordonanta din 24 ianuarie 2005, in favoarea PNA Bucuresti, dosar care ii vizeaza pe cei trei (directorul Calamariu si cei doi lideri sindicali, Parvu si Burlui – n.r.)”.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă