18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFelix Baumgartner, primul om care va depasi viteza sunetului in cadere libera...

Felix Baumgartner, primul om care va depasi viteza sunetului in cadere libera din Stratosfera

Austriacul Felix Baumgartner, practicant al sporturilor extreme, se pregăteşte să doboare un record vechi de 52 de ani. Ţelul lui este acela de a sări dintr-un balon din Stratosferă, de la o înălţime de 36,576 metri şi să realizeze recordul mondial pentru cădere liberă.

Baumgartner doreste sa devina prima persoana din lume care sa depaseasca viteza sunetului fara a fi protejat de o aeronava, in timp ce va colecta date in premiera, acestea ajutand ulterior la avansarea medicinei. Dupa ce a testat altitudinea intr-o camera speciala (vacuum) din Texas, misiunea a avansat intr-o etapa decisiva in Roswell, New Mexico.

Echipa Red Bull Stratos face ultimele pregatiri pentru a depasi recordul mondial atins de colonelul Joe Kittinger in urma cu 52 de ani, acesta ajungand la inaltimea de 31,333 metri in timpul proiectului istoric „Excelsior III” in anul 1960. Joe Kittinger este implicat in actualul proiect Red Bull Stratos ca si consultant inca de la demararea acestuia, fiind un adevarat mentor pentru sportivul austriac in varsta de 41 de ani.

Felix Baumgartner este detinator a mai multor recorduri mondiale in B.A.S.E jumping in diverse locatii spectaculoase din intreaga lume, precum Centrul Mondial Financiar T101 din Taipei, una dintre cele mai inalte cladiri din lume. De asemenea, Felix a facut si una dintre cele la joase sarituri de B.A.S.E jump realizate vreodata, de pe statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

In 2003, Baumgartner a traversat Canalul Manecii, devenind primul om care a facut acest lucru doar cu ajutorul unor aripi din carbon atasate corpului sau.

Saritura de la marginea Spatiului va fi fara doar si poate intrarea intr-o noua dimensiune, chiar si pentru Baumgartner. Este un pas in necunoscut. O echipa de tehnicieni si oameni de stiinta si-au petrecut ultimii cinci ani dezvoltand echipamentul si protocoalele de siguranta necesare indeplinirii cu succes a misiunii.

Red Bull Stratos tinteste sa imbunatateasca patru recorduri mondiale in acelasi timp, nedoborate de mai bine de 50 de ani: cel mai inalt zbor uman cu balonul – 36,576 metri; saritura de la cea mai inalta altitudine; prima persoana care va sparge bariera sunetului in timpul caderii libere si cea mai lunga cadere libera (aproximativ 5 minute si 30 de secunde).
Echipa va impartasi toate rezultatele cercetarii din domeniul aviatiei si aerospatial cu comunitatea oamenilor de stiinta din intreaga lume. Misiunea „Excelsior III” a lui Kittinger s-a dovedit a fi un instrument important care a dus la imbunatatirea sigurantei oamenilor in Spatiu, precum si la dezvoltarea de costume spatiale. Limitele fizice ale omenirii vor capata noi proportii cu ajutorul acestei misiuni. Echipa doreste sa avanseze in domeniul medicinei si sa contribuie la intelegerea supravietuirii in Spatiu.

Pentru Baumgartner, acest proiect este mult mai mult decat doborarea unor recorduri mondiale. „Aceasta misiune tine de munca de pionierat. Poate ca intr-o zi oamenii vor privi in urma si vor spune ca Felix Baumgartner si echipa Red Bull Stratos i-au ajutat sa realizeze costumul pe care il poarta atunci in Spatiu. Dorim sa realizam ceva pentru posteritate.”

Directorul medical Red Bull Stratos, Dr. Johnathan Clark, chirurgul echipajelor pentru sase misiuni spatiale, doreste sa exploreze efectul accelerarii catre viteza supersonica asupra corpului uman: „Vom aduce noi standarde in domeniul aviatiei. Pana acum nimeni nu a atins viteza supersonica fara a fi intr-o aeronava. Red Bull Stratos testeaza noi echipamente si dezvolta proceduri pentru a vedea cum se poate trai la aceste altitudini ridicate, precum si modul in care putem face fata unei accelerari atat de extreme. Scopul este acela de a imbunatati siguranta pentru profesionistii care se deplaseaza in Spatiu, precum si pentru potenialii turisti spatiali.

Art Thompson, inginerul care a ajutat la dezvoltarea bombardierului invizibil B-2 este directorul tehnic al Red Bull Stratos. El a realizat mai multe teste alaturi de echipa sa in simulatorul de altitudine (vacuum) din comandamentul din Brooks, Texas. Acestia au reusit cu succes sa simuleze profilul de zbor al capsulei, sistemul de supravietuire si sistemele de instrumente de zbor la o altitudine de 34,442 metri. „Testul din camera speciala a fost momentul decisiv pentru noi. Aici avem cele mai apropiate conditii de cele pe care le intalnim in Spatiu, fara a parasi pamantul. Ne-am putut verifica echipamentul si acum inaintam cu planul de a testa si primul zbor uman”, a spus Thompson.

In testul de simulare, Baumgartner a fost expus la conditii extrem de ostile pe care le va intalni la acea altitudine. In timpul urcarii de aproximativ 3 ore, in care temperatura va cobori la -70º C, Felix a putut sa se antreneze la pilotarea complexa a capsulei, strategia de evacuare si alte potentiale situatii de urgenta”. „Acest test a fost foarte important pentru increderea de sine. Realizarea sa cu succes ne-a dat mai multa incredere si energie pentru viitoarele provocari,” a spus Baumgartner.

Misiunea va avea loc in Roswell, datorita conditiilor favorabile. Aceasta zona este putin populata, are una dintre cele mai bune conditii de lansare a balonului, iar vremea permite mai multe ferestre de oportunitate care ar duce la lansarea cu succes.

 

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă