9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialContributia pentru riscul accidentelor de munca si bolilor se plateste de angajator

Contributia pentru riscul accidentelor de munca si bolilor se plateste de angajator

Romanii care pleaca la munca in Spania trebuie sa cunoasca regulile de baza prevazute de legislatia spaniola in caz de accident de munca sau boala. In cazul in care muncesc la negru, acestia risca ca in cazul unui eveniment nefericit sa nu primeasca nici o indemnizatie, a comunicat Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul MMSSF.
In Spania, orice intreprindere, societate comerciala, exploatare agrotehnica ce foloseste angajati este obligata sa se asigure impotriva riscului producerii de accidente de munca si boala profesionala pentru fiecare angajat. Aceste riscuri sunt asigurate la Institutul National de Securitate Sociala (INSS) sau prin intermediul fondurilor de securitate sociala.
In cazul producerii unui eveniment, potrivit legislatiei spaniole, se acorda urmatoarele prestatii: Asistenta medicala gratuita in perioada de spitalizare si recuperare; Medicamente gratuite administrate in unitatile sanitare ale Securitatii Sociale si compensate in perioada de recuperare; Indemnizatia pe perioada de incapacitate temporara, 75% din salariu in Regimul General, respectiv 60 din salariul in Regim Special Agrar; Indemnizatie pentru incapacitate totala sau permanenta pentru exercitarea profesiei de baza – in valoare de 55% din salariul de la momentul producerii evenimentului; Indemnizatie pentru incapacitate totala permanenta – pensie in valoare de 100% din venitul avut in momentul producerii evenimentului; Pentru vatamari corporale (pierderea unui membru, organe etc.), se acorda, in plus si numai o data, o indemnizatie in bani; Indemnizatie de deces.
Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, sef Departament pentru Munca in Strainatate, a precizat ca pentru a beneficia de aceste prestatii legislatia spaniola prevede ca riscul sa fie urmare a unui eveniment apreciat a fi accident de munca de autoritati si nu este nevoie de o perioada anterioara de cotizatie, daca persoana a fost inscrisa in sistemul de securitate sociala la data producerii evenimentului. Secretarul de stat a spus ca romanii care au nevoie de sprijin intr-o astfel de situatie neplacuta sunt rugati sa contacteze atasatul pe probleme de munca si sociale din Spania al Ministerului Muncii din Romania, la adresa: Avda Alfonso XIII nr. 157, Madrid, telefon 0034.91.359.15.76, fax 0034.91.345.29.17 si/sau la misiunile diplomatice ale Romaniei din aceasta tara, la telefoanele 0034.91.350.18.81 – Madrid si 0043.93.434.11.08 – Barcelona.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă