12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCâtă carne de porc cumpără românii

Câtă carne de porc cumpără românii

Vânzările de produse din carne de porc înregistrează în această perioadă o creștere medie de 10-13%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă prețurile sunt cu circa 15 procente mai mici, din cauza variațiilor înregistrate la prețul cărnii de porc pe piața europeană, a declarat pentru Agerpres Vladimir Mănăstireanu, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC).

“Comparativ cu anul 2014, când s-a înregistrat un vârf în luna iulie de 6,39 lei/kg la carnea de porc în viu, în luna octombrie 2015 prețul a scăzut la 5,28 lei/kg în viu, respectiv cu circa 17,4%. Acesta este influențat de variațiile prețului pe piața europeană din cauza embargoului impus de Rusia și datorită instituirii depozitării private din luna martie (4,56 lei/kg) până în luna mai (4,98 lei/kg), perioadă în care s-au retras cantități mari de carne de porc de pe piață. Referitor la volumul vânzărilor de preparate din carne, avem o creștere medie între 10 — 13% față de aceeași perioadă a anului trecut la preparatele din carne. Noi putem face evaluări doar la nivelul supermarketurilor nu și pe comerțul din târguri, specific acestei perioade a anului”, a explicat Mănăstireanu. 

Potrivit datelor ARC, în supermarketuri, prețul la raft pentru specialitățile din carne de porc (pulpă, file) variază între 13,8 lei/kg și 15,5 lei/kg. În ceea ce privește carcasa de porc, prețul a înregistrat o “cădere” cu 22,5% față de 2014, de la 7,5 — 8 lei/kg, la 6 — 6,2 lei/kg în prezent, iar la carnea de porc de lucru (CPL), respectiv cea folosită în fabrici pentru preparatele din carne, s-a redus cu 13,4% de la 7,54 lei/kg (preț mediu CPL) în 2014 la 6,53 lei/kg (preț mediu CPL) în 2015. Și jambonul s-a ieftinit cu 14% față de anul trecut, de la 8,71 lei/kg la 7,48 lei/kg.

Pentru a satisface toate gusturile, procesatorii români se orientează în această perioadă către produsele tradiționale din carne de porc preferate de români, precum tobă, caltaboș, jambon sau cârnați, și aprovizionează piața cu astfel de produse. Consumul mediu de produse din carne de porc pe piața autohtonă înregistrează o creștere față de anii trecuți, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă