9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial"Preturile vor scadea usor"

“Preturile vor scadea usor”

Inundatiile care au afectat in ultima vreme mai multe zone din Capitala si din comunele invecinate au atras atentia potentialilor cumparatori de terenuri. Desi piata nu a reactionat inca, in sensul ca nu s-a produs nici o scadere a pretului, cumparatorii au devenit mai atenti si au inceput sa puna intrebari vizavi de riscul inundarii. In timp ce reprezentanti ai agentiilor imobiliare sunt de parere ca este vorba mai mult de speculatii, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) considera ca in viitor sunt posibile usoare scaderi de preturi la terenuri.

La Bucuresti, mai putini clienti

“Este adevarat ca in anumite zone ne-a scazut numarul de clienti, dar nu se poate pune acest fapt pe seama inundatiilor. De exemplu, in zona Iancu Nicolae a scazut numarul clientilor pe motiv ca preturile au crescut foarte mult, ajungand la 250 de euro/mp. Dupa toate calculele, un investitor ajunge la concluzia ca nu poate vinde vilele construite in acea zona la preturi competitive, terenul fiind foarte scump. Dar nu ca efect al inundatiilor. Zilele trecute am vandut un teren in Crevedia – Buftea si nici o clipa nu s-a discutat pe marginea pretului, desi Buftea a fost inundata. Se poate spune doar ca dupa inundatii clientii se intreaba daca terenul este intr-o zona cu risc de inundatii”, ne-a declarat dl Dinu Micu, director vanzari la Departamentul Terenuri al Agentiei Imobiliare Neocasa.
Preturile terenurilor in zonele Prelungirea Ghencea si Giulesti nu au suferit, de asemenea, nici o modificare dupa inundatii. In continuare, in Prelungirea Ghencea terenurile se vand cu preturi cuprinse intre 35 si chiar 195 euro/mp, in functie de dotarile existente, iar in zona Giulesti un mp se vinde cu 50-60 euro. Doar ca din anumite cereri pentru zona Giulesti se exclude Giulesti-Sarbi. Dupa majoritatea agentilor imobiliari, scaderea preturilor este putin probabila, avand in vedere ca cererea este mai mare decat oferta si terenurile pentru construirea de vile si ansambluri rezidentiale in jurul Capitalei sunt limitate.
“Nu sunt oracolul din Damaroaia sau Baneasa sa spun cu cat se vor diminua preturile, dar cred ca o usoara scadere tot se va produce. Piata va reactiona si oamenii se vor gandi de doua ori inainte sa cumpere un teren. In zona cea mai vestita, Pipera, au fost probleme mai demult, nu au aparut acum. Eu am atentionat asupra capacitatii reduse a canalizarii, care nu este calibrata, in urma cu mai multi ani, dar Gigi Becali mi-a spus ca sunt nebun, el avand interesul sa-si vanda terenurile. Asa cum la Costinesti piata a reactionat, asa cred ca se va intampla si in Bucuresti, in zonele cu risc de inundatii”, ne-a declarat dl Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

La Costinesti, piata imobiliara blocata

Piata imobiliara din Costinesti este practic blocata. Daca in urma cu cateva saptamani Costinestiul era, din punctul de vedere al tranzactiilor, vedeta statiunilor de pe litoral, acum nimeni nu se mai inghesuie sa cumpere. In acelasi timp insa, nici proprietarii nu se grabesc sa vanda, in speranta unor vremuri mai bune.
“Statiunea Costinesti este practic rupta in doua din punctul de vedere al pietei imobiliare”, spune Catalin Boscaneanu, expert imobiliar in cadrul firmei Euro Style. Terenurile sunt acum delimitate in functie de pozitia avuta fata de viitura: daca s-au aflat in dreapta ei, spre 23 August, inseamna ca sunt inundabile. Daca se afla in stanga, spre Tuzla, ele nu reprezinta nici un risc din acest punct de vedere, deoarece este o zona foarte inalta.
Dupa producerea inundatiilor, nimeni nu mai cauta terenuri in zona inundabila. Daca inainte un metru patrat costa intre 30 si 50 euro, acum pretul a scazut in medie cu 25%, spune Claudiu Boscaneanu.
La sud de hotelul Forum, unde se vindeau parcele de 500 mp, fara utilitati, nu a mai existat nici un cumparator. In zona de nord insa a inceput sa infloreasca specula. Oamenii vin la tine si te intreaba: "Unde vrei teren, acolo, in vale, sa te ia apa, sau aici?" Din aceasta cauza, in ultimele zile s-a observat o usoara majorare a pretului pentru terenurile din zona epavei. Aici, pe o portiune de 300 de metri de la tarm, exista toate utilitatile necesare. Un lot aflat chiar la malul marii ajunge la 110, 120 euro/mp. Toata zona, pana la calea ferata, este cuprinsa in noua sistematizare. Acum terenul este in extravilan, de aceea preturile sunt cuprinse intre 18 si 20 de euro/metru patrat.
Cert este ca toate tranzactiile au acum un element comun: prima intrebare a potentialilor cumparatori nu mai este "cat costa metrul patrat?", ci "Este terenul in vale?".
In celelalte zone afectate de inundatii, piata imobiliara a murit. In localitati precum Tuzla si Techirghiol nu se mai misca nimic de la inceputul anului, iar ploile au avut darul sa ingroape tranzactiile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă