Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

VIDEO. Salvamontiştii, ignoraţi de autorităţi

Serviciul Salvamont din Cluj nu a fost alertat suficient de rapid de către autorităţi, pentru că acest serviciu nu se află în protocolul de funcţionare al serviciului 112. ”Noi am fost anunţaţi ultimii”, a declarat ...

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

22.01.2014 - 19:23

Serviciul Salvamont din Cluj nu a fost alertat suficient de rapid de către autorităţi, pentru că acest serviciu nu se află în protocolul de funcţionare al serviciului 112. ”Noi am fost anunţaţi ultimii”, a declarat ieri şeful instituţiei, Gheorghe Frăţilă.

Citeşte şi: „Acarii Păun” pentru Coşmarul din Apuseni: un secretar de stat MAI, şefii ROMATSA şi IGSU. Ponta cere CSAT schimbarea conducerii STS. Niciun ministru pe lista de responsabili

Angajaţii săi au pornit cât de repede au putut să se strângă spre Munţii Apuseni, cu două maşini personale. În acest context, specialistul IT al Salvamontului din Cluj, Codrin Roman, a sunat la 112 şi a cerut să fie introdus în teleconferinţă, pentru a încerca să adunele datele necesare localizării avionului. ”Toată istoria mea personală în acest caz a început în jurul orei 18.10, când din proprie iniţiativă am sunat la 112. Nu este primul caz în care sun la 112 şi îi întreb: uitaţi, am văzut la televizor, efectiv, că a picat un avion.

Citeşte şi: Raportul Guvernului: S-a acţionat atipic în raport cu procedura standard

Suntem foarte conştienţi că trebuie să plece Salvamontul. Eu nu ştiam că şeful meu deja alarmase Salvamontul, am vorbit inclusiv cu echipa noastră care plecase din Beliş către Pasul Ursoaia, şi întreb dispeceratul: vă rog frumos să îmi comunicaţi şi mie care sunt acele coordonate. (…) M-au băgat în conferinţă şi era ca Turnul lui Babel, cu el puţin 50 de persoane care vorbeau. Doctorul Zamfir avea volumul cel mai ridicat.

La un moment dat, ca să fiu auzit, am strigat: eu sunt Salvamont, vreau să îl întreb ceva pe domnul doctor de localizare!”. Şi l-a rugat pe medic să se uite pe aplicaţia Google Maps de pe telefonul mobil. Cu ajutorul acestor date, Codrin Roman şi-a dat seama că avionul era la est de drumul naţional 1R, deşi în acel moment toate echipele de căutare erau la vest de acest drum! Ulterior, a comunicat autorităţilor faptul că ipoteza sa este aceea că accidentul a avut loc în zona vârfului Pietreasa.

Citeşte şi: Ponta a demis un secretar de stat în MAI şi a cerut înlocuirea şefilor Romatsa şi STS. Şeful IGSU şi-a dat demisia

Din păcate, nimeni nu l-a băgat în seamă pe specialistul de la Salvamont. Forţele de care dispuneau autorităţile au fost concentrate în Pasul Ursoaia şi în zona Mărişel – Dobruş. Echipele de căutători nu aveau nici măcar hărţi adecvate şi le foloseau pe cele tipărite în pliante turistice. În aceste condiţii, avionul a fost găsit de nişte localnici – Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea - care au pornit în căutare după ce au auzit ştirea la Radio România Actualităţi.

2014/01/22//337239-salvamont1.jpg

2014/01/22//337240-salvamont2.jpg

2014/01/22//337241-salvamont3.jpg

Citește totul despre:

Comentarii