Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Unul dintre cei mai abili agenţi ai aliaţilor din Al Doilea Război Mondial a murit

Unul dintre cei mai decoraţi agenţi secreţi ai aliaţilor din Al Doilea Război Mondial, Nancy Wake, a murit la Londra la vârsta de 98 de ani, relatează NewsIn. ...

Share

maria cocuți 0 comentarii

08.08.2011 - 11:24

Unul dintre cei mai decoraţi agenţi secreţi ai aliaţilor din Al Doilea Război Mondial, Nancy Wake, a murit la Londra la vârsta de 98 de ani, relatează NewsIn.

Născută în Noua Zeelandă şi crescută în Australia, ea a ajutat sute de membri ai personalului Aliaţilor să scape din Franţa aflată sub ocupaţie. Gestapo o numea "Şoarecele alb", pentru că reuşea să scape de fiecare dată.

Premierul australian a spus că Nancy Wake "a fost o persoană remarcabilă, a cărei generozitate şi tenacitate nu vor fi uitate niciodată".

Lucrând ca jurnalistă în Europa, Nancy l-a intervievat pe Adolf Hitler la Viena în 1933 şi atunci a jurat că va lupta împotriva acestuia. După ocuparea Franţei, în 1940, Wake a devenit curier al rezistenţei franceze şi apoi sabotor şi spion, sabotând instalaţiile germane şi salvând sute de vieţi. Ea a lucrat pentru Operaţiunile speciale britanice şi a fost paraşutată în Franţa în aprilie 1944, înainte de debarcarea în Normandia, pentru a livra arme rezistenţei franceze.

La un moment dat, Nacy se afla pe lista Gestapo a celor mai căutate persoane. După eliberarea Franţei, ea a aflat că soţul ei, Henri Fiocca, fusese torturat şi ucis de Gestapo pentru că a refuzat să o trădeze.

"Nu am decât un lucru de zis: am omorât mulţi germani şi îmi pare rău doar că nu am omorât mai mulţi", a spus Nacy într-un interviu.

Franţa i-a acordat cea mai înaltă distincţie, Legion D'Honneur. De asemena, a primit Medalia George a Marii Britanii şi Medalia pentru Libertate din partea SUA.

Povestea lui Nancy a inspirat nuvela lui Sebastian Faulks, Charlotte Gray, şi în 2001 a apărut un film cu acelaşi titlu, rolul ei fiind jucat de Cate Blanchett.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...