12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUn roman castiga la CEDO procesul cu statul

Un roman castiga la CEDO procesul cu statul

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus, joi, restituirea in natura a unui imobil sau plata de daune, dupa ce reclamantul a invocat incalcarea dreptului sau de proprietate deoarece instanta suprema a admis recursul in anulare impotriva unei hotarari judecatoresti favorabile lui.
CEDO a informat ieri ca in aceasta cauza, similara cazului Brumarescu, a fost invocata in fata Curtii de la Strasbourg incalcarea dreptului la un proces echitabil, recunoscut de articolul 6 din Conventia Europeana, si a dreptului la respectarea proprietatii, garantat de articolul l din Primul Protocol Aditional la Conventie, ca urmare a admiterii recursului in anulare de catre Curtea Suprema de Justitie impotriva unei hotarari judecatoresti irevocabile de restituire a unui imobil situat in Bucuresti.
Concret, Paul Ionescu a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra unui imobil care i-a apartinut tatalui sau, imobilul fiindu-i restituit in 1995. Doi ani mai tarziu, ca urmare a admiterii recursului in anulare impotriva hotararii judecatoresti prin care Ionescu a castigat acest drept, Curtea Suprema de Justitie a casat hotararea din 1995 si a respins actiunea in revendicare a reclamantului.
In consecinta, CEDO a constatat, in 2 noiembrie 2004, incalcarea drepturilor lui Ionescu, iar joi s-a pronuntat si asupra satisfactiei echitabile, informa ieri Ministerul Afacerilor Externe.
Reclamantul solicitase restituirea in natura a imobilului sau acordarea a 325.000 de euro, reprezentand daune materiale si morale. Curtea a dispus, in principal, restituirea in natura a imobilului in cauza, iar in subsidiar, acordarea sumei de 107.500 euro drept daune materiale si morale.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă