10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSubiectele la rezidentiat, pazite de SRI

Subiectele la rezidentiat, pazite de SRI

» Comisia care va elabora in acest an subiectele exemenului de rezidentiat- pentru medici si farmacisti-  va fi izolata timp de sase zile in hotelul SRI din localitatea Izvorani, judetul Ilfov.

» Membrii comisiei nu vor avea astfel acces la nici un mijloc de comunicare: telefon, fax sau E-mail. Masura este menita sa previna eventuala "scurgere" a subiectelor catre unii candidati.

Comisia pentru examenul de rezidentiat a decis ca si anul acesta masurile de securitate pentru organizarea acestui examen – care reprezinta practic intrarea absolventului unei facultati de medicina si farmacie in breasla sa profesionala – sa fie extrem de stricte. Astfel, in perioada 10-15 noiembrie profesorii care elaboreaza testele de rezistentiat vor fi cazati la hotelul SRI din Izvorani, judetul Ilfov, in conditii de maxima securitate. Cei 19 membri ai comisiei, cadre didactice de la cele sase universitati de medicina si farmacie din Romania – Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova, Targu-Mures –, nu vor avea acces la nici o sursa de comunicare cu exteriorul. Acestia vor iesi din "cantonamentul" de la Izvorani la o ora dupa inceperea examenului de rezidentiat.

La concursul din acest an exista 2.985 de locuri si 5.070 de candidati.
"Examenul din acest an se anunta mai dificil, dat fiind faptul ca celor din generatia anului in curs li se mai adauga 1.200 de doctori care au ramas in afara sistemului din anii precedenti. Le-am cerut membrilor comisiei de elaborare a testelor pentru concurs sa formuleze subiecte clare, concise, explicite. In aceeasi maniera am cerut sa fie si raspunsurile, pentru a nu induce nici un fel de confuzii in randul candidatilor", a declarat prof. univ. dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, presedintele Comisiei de rezidentiat.

Chiar daca vor fi izolati de lume, profesorii aflati in hotelul SRI din Izvorani vor avea totusi voie sa comunice cu familiile lor. Numai ca aceasta comunicare se va face in conditii stricte, sub atenta supraveghere a Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Inainte de a intra in izolarea de aproape sase zile, fiecare profesor va lasa Comisiei de rezidentiat numerele de telefon fix si mobil ale familiei sale de pe care ar putea fi sunat. Rudele vor putea suna la Comisia de rezidentiat, careia ii vor comunica faptul ca doresc sa discute cu profesorul X. Imediat, Comisia de rezidentiat va lua legatura cu STS-ul. Anumiti angajati ai STS il vor anunta pe profesorul X ca l-a cautat cineva din familie si ii vor face legatura, de pe aparatura speciala a STS. Convorbirile vor fi ascultate si inregistrate si nu vor avea nici o legatura cu elaborarea subiectelor.

"Imediat ce in 1996 a fost acel scandal cu vanzarea de subiecte, care s-a soldat cu condamnarea a trei politisti, s-a decis securizarea elaborarii subiectelor, astfel ca in fiecare an profesorii care se ocupa de subiecte sunt cazati la hotelul SRI. Nu trebuie sa distrugem un concurs ca acesta, care are o greutate insemnata in cariera unui medic. Pe langa cei peste 5.000 de candidati din acest an, mai sunt implicate emotional alte cateva zeci de mii de persoane – familii, rude, deci persoane apropiate. Este prima evaluare la nivel national a cunostintelor unui absolvent de facultate de medicina si farmacie. Daca un absolvent a terminat facultatea cu 10 la Bucuresti si altul cu 8 la Craiova, de exemplu, cunostintele se dovedesc tocmai prin acest examen. Nu se mai tine cont de media de absolvire a facultatii. Nu stiu exact procedura din alte state, dar nu exista nici o tara democratica in care un asemenea concurs sa nu se organizeze cu ajutorul structurilor de securitate. Corectitudinea examenului este foarte importanta, tocmai pentru a se elimina orice factor care sa duca la motive de contestare. Cei 19 membri ai comisiei de elaborare a subiectelor, carora le-am cerut sa formuleze subiectele cat mai clar, avand in vedere bibliografia diversa, vor putea vorbi cu famiile lor doar prin mijloacele de comunicare ale STS. Acum, cand este foarte usor sa se sparga un calculator, trebuia sa apelam la Serviciul Roman de Informatii, care va pune la dispozitia membrilor comisiei de elaborare a subiectelor computerele necesare. Subiectele vor fi multiplicate vineri si sambata tot de catre SRI", ne-a declarat prof. univ. dr. Ionel Sinescu, membru al Comisiei de rezidentiat din partea Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă