9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStâlpii evaziunii de 40 milioane euro: senatorul Măgureanu şi directorul-cârtiţă din ANAF

Stâlpii evaziunii de 40 milioane euro: senatorul Măgureanu şi directorul-cârtiţă din ANAF

Ginerele senatorului PSD de Giurgiu Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, lua bani cu camătă de la interlopul Octavian Grecu, zis Butoane, se arată în referatul procurorilor DIICOT prin care s-a făcut propunerea de arestare preventivă a lui Găzdac şi a încă 39 de persoane, obţinut de România Liberă.

Găzdac îi plătea lui Butoane dobânzi de 20-30% pentru sumele împrumutate, bani cu care ginerele senatorului îşi gestiona afacerile cu importurile de produse alimentare, arată procurorii DIICOT în documentul amintit.

De fapt, ginerele parlamentarului social-democrat nu făcea altceva decât să spele banii negri ai interlopului Butoane în afaceri aparent legale. De altfel, atât Găzdac cât şi Butoane sunt acuzaţi şi de spălare de bani.

Din acelaşi referat se desprinde informaţia că una din sarcinile senatorului Cezar Măgureanu în mega reţeaua de evazionişti destructurată de procurorii DIICOT, SRI şi Poliţia de Frontieră, era de a interveni responsabilii unor instituţii publice centrale cu atribuţii de control, cum ar fi Garda Financiară sau ANAF.

Măgureanu este aşteptat joi, 26 iulie, la DIICOT pentru a da explicaţii anchetatorilor.

Din referatul DIICOT rezultă că din reţeaua evazioniştilor conduşi de la Giurgiu făceau parte şi numeroşi şi importanţi oameni de afaceri bulgari. Printre aceştia se află şi Grisha Danaelov Ganchev, patronul echipei de fotbal Litex Loveci.

Cu ce se ocupa şi unde opera reţeaua

Potrivit informaţiilor din referatul DIICOT, gruparea de crimă organizată destructurată şi din care făceau parte interlopul Butoane, senatorul Cezar Măgureanu, ginerele senatorului – Sorin Găzdac, dar şi câţiva zeci de afacerişti români şi bulgari „este implicată în activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, făină, orez, ulei de floarea soarelui), precum şi materiale de construcţii şi cherestea, derulate atât la nivelul municipiului Bucureşti, al judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa, Vâlcea cât şi în state comunitare precum Bulgaria, Grecia, Ungaria, Cehia, Polonia, Franţa, Belgia, Spania, Slovenia şi Cipru”.

Totodată, spun procurorii, acest tip de activitate evazionistă afectează foarte grav mediul concurenţial pe piaţa producătorilor agricoli şi a celor din industria agro-alimentară naţională, puşi în situaţia de a concura cu produse la preţuri sub cele din producţia internă, rezultat al unor manopere financiare fraduloase. 

„Această activitate presupune tranzacţionarea de mărfuri în cadrul unor circuite financiare complexe, constituite printr-un număr impresionant de societăţi comerciale străine, controlate direct sau indirect de membrii grupării infracţionale, ce includ tranzitarea frontierei de stat, vizând în final sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin continuitatea şi amploarea activităţilor derulate generând un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste 40 de milioane de euro anual“, susţin procurorii DIICOT în referatul cu propunere de arestare preventivă.

 

 

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă