Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sondaj CSCI: 74 la sută dintre români consideră că SUA ne vor apăra de Rusia

Dacă Rusia va ataca România, Statele Unite ne vor apăra, consideră 74 la sută dintre cetăţenii României. Această idee reiese dintr-un sondaj de opinie recent publicat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.05.2015 - 13:01

Dacă Rusia va ataca România, Statele Unite ne vor apăra, consideră 74 la sută dintre cetăţenii României.

Această idee reiese dintr-un sondaj de opinie recent publicat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic.

Autorii sondajului au solicitat persoanelor chestionate să se pronunţe asupra următoarei idei: “În cazul unui conflict cu Rusia, cel mai natural aliat militar al României ar fi Statele Unite ale Americii”.

Dintre persoanele chestionate, 58 la sută s-au declarat “total de acord” cu această idee, iar 16 la sută s-au declarat “oarecum de acord”.

Pe de altă parte, 63 la sută dintre români se aşteaptă la un conflict militar cu Rusia. 38 la sută dintre români consideră că există „riscuri reale” ca România să fie ameninţată militar de Rusia în următorii ani, iar 25 la sută dintre români sunt “oarecum de acord” cu această idee.

Ungaria e percepută ca o ţară pro - rusă

Chiar şi fără a lua în calcul perspectiva unui război, românii declară că au încredere mare în SUA (62 la sută) precum şi în Uniunea Europeană (69 la sută). La polul opus, doar 10 la sută dintre români au încredere în Rusia şi doar 16 la sută dintre români au încredere în Ungaria. De altfel, oarecum surprinzător, Ungaria este percepută de persoanele chestionate ca fiind o ţară situată în zona pro – rusă.

Republica Moldova este percepută drept o ţară situată în zona euro-atlantică. Tot în preajma zonei euro-atlantice sunt percepute a fi Turcia (membră NATO şi aspirantă la intrarea în UE) şi, în egală măsură, China.

Chestionarele CSCI au fost completate în februarie 2015, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 1000 de persoane. Marja de eroare este de 3 la sută, precizează CSCI.

Citeşte şi:  Avertisment al Centrului Euro-Atlantic: Supravieţuirea Ucrainei e vitală pentru România

Citește totul despre:

Comentarii

loading...