2.3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
AcasăSpecialSondaj CSCI: 74 la sută dintre români consideră că SUA ne vor...

Sondaj CSCI: 74 la sută dintre români consideră că SUA ne vor apăra de Rusia

Dacă Rusia va ataca România, Statele Unite ne vor apăra, consideră 74 la sută dintre cetăţenii României.

Această idee reiese dintr-un sondaj de opinie recent publicat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic.

Autorii sondajului au solicitat persoanelor chestionate să se pronunţe asupra următoarei idei: “În cazul unui conflict cu Rusia, cel mai natural aliat militar al României ar fi Statele Unite ale Americii”.

Dintre persoanele chestionate, 58 la sută s-au declarat “total de acord” cu această idee, iar 16 la sută s-au declarat “oarecum de acord”.

Pe de altă parte, 63 la sută dintre români se aşteaptă la un conflict militar cu Rusia. 38 la sută dintre români consideră că există „riscuri reale” ca România să fie ameninţată militar de Rusia în următorii ani, iar 25 la sută dintre români sunt “oarecum de acord” cu această idee.

Ungaria e percepută ca o ţară pro – rusă

Chiar şi fără a lua în calcul perspectiva unui război, românii declară că au încredere mare în SUA (62 la sută) precum şi în Uniunea Europeană (69 la sută). La polul opus, doar 10 la sută dintre români au încredere în Rusia şi doar 16 la sută dintre români au încredere în Ungaria. De altfel, oarecum surprinzător, Ungaria este percepută de persoanele chestionate ca fiind o ţară situată în zona pro – rusă.

Republica Moldova este percepută drept o ţară situată în zona euro-atlantică. Tot în preajma zonei euro-atlantice sunt percepute a fi Turcia (membră NATO şi aspirantă la intrarea în UE) şi, în egală măsură, China.

Chestionarele CSCI au fost completate în februarie 2015, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 1000 de persoane. Marja de eroare este de 3 la sută, precizează CSCI.

Citeşte şi:  Avertisment al Centrului Euro-Atlantic: Supravieţuirea Ucrainei e vitală pentru România

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

De ce se scumpește pâinea

De ce se scumpește pâinea este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți români. Întrebarea este justificată în condițiile în care România...

Incendiu puternic în Popești Leordeni. Arde un depozit pe șoseaua de centură

Un incendiu puternic în Popești Leordeni s-a declanșat în dimineața zilei de duminică, 5 decembrie 2021. Incendiul s-a declanșat înainte de ora 7 dimineața...

Guvernul analizează criza sanitară produsă de Omicron

Guvernul analizează criza sanitară produsă de tulpina Omicron, cea mai nouă formă a virusului Covid. Discuția se poartă într-o ședință de urgență a Executivului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă