Scandalos. A fost dată afară după ce a făcut publice abuzurile împotriva copiilor instituţionalizaţi.

Poliţia a deschis o anchetă la un centru de plasament din Galaţi după ce fosta directoare a realizat înregistrări audio în care angajate ale unităţii îi jignesc şi îi ameninţă cu bătaia de copiii instituţionalizaţi, reprezentanţii DGASPC suspendând-o din funcţie pe femeie şi reclamând-o pentru abuz, scrie Mediafax.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2014 - 21:58

Poliţia a deschis o anchetă la un centru de plasament din Galaţi după ce fosta directoare a realizat înregistrări audio în care angajate ale unităţii îi jignesc şi îi ameninţă cu bătaia de copiii instituţionalizaţi, reprezentanţii DGASPC suspendând-o din funcţie pe femeie şi reclamând-o pentru abuz, scrie Mediafax.

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiță internată care i-a cerut explicații cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

"Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente - lingură, băț - și abuzuri emoționale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galați, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilități, folosesc cuvinte obscene și îi amenință cu bătaia.

"Bă, tăceți din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băț acum, las că te omor eu"! sau "Ce vrei fă? Îți trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg", se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povestește alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: "I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare".

În urma depunerii unei reclamații scrise și a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcție, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

"Am reclamat-o pentru abuz. Pentru a putea fi montat acest sistem trebuia să ai autorizaţie de la o anumită autoritate, iar doamna Gheorghiu nu avea. A montat ilegal un sistem audio prin care să înregistreze printr-o metodă securistică personalul și copiii din acel centru. Din înregistrări, e adevărat, rezultă un abuz emoțional", a declarat Cezar Groza, directorul adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Galați.

Pe de altă parte, angajata suspendată a angajat un avocat care va contesta deciziile ce vor fi luate împotriva ei.

"Acolo sunt atât abuzuri fizice, cât și verbale, copiii sunt legați. Angajații sunt în continuare acolo, nu s-a luat nicio măsură. Persoana care a raportat superiorilor a fost îndepărtată de lângă copii. Vom lua măsurile legale, respectiv contestarea în instanță a deciziei, oricare ar fi ea. Chiar dacă este o micșorare de drepturi salariale, chiar dacă este un avertisment", a declarat avocata femeii.

Poliţia Judeţeană Galaţi a început o anchetă în acest caz.

În Centrul de plasament numărul 3 din Galați trăiesc 53 de copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între şase luni şi 23 de ani.

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii