10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania doneaza Republicii Moldova vaccin impotriva gripei A/H1N1

Romania doneaza Republicii Moldova vaccin impotriva gripei A/H1N1

Ministerul Sanatatii a dat startul campaniei de vaccinare impotriva virusului A/H1N1, prioritare fiind personalul medico-sanitar si militar, precum si alte categorii de risc – elevi de liceu, studenti. Primele doze de vaccin au plecat ieri spre Directiile de Sanatate Publica din zonele cu focare din Romania – Bucuresti si zona Moldovei. In plus, Romania va dona 400.000 de doze din vaccinul de la Institutul Cantacuzino vecinilor de peste Prut.

Ministerul Sanatatii a dat startul campaniei de vaccinare impotriva virusului A/H1N1, prioritare fiind personalul medico-sanitar si militar, precum si alte categorii de risc – elevi de liceu, studenti. Primele 250.000 de doze de vaccin, din totalul de 1.340.000 produse in aceasta etapa de Institutul Cantacuzino, au plecat ieri spre Directiile de Sanatate Publica din Bucuresti si regiunea Moldova. In prima etapa au fost trimise dozele spre Suceava, in celelalte judete din zona Moldova urmand a ajunge, pana luni, restul de 1.090.000 de doze. De vaccinul romanesc vor beneficia si vecinii din Republica Moldova, carora Romania le va dona 400.000 de doze.

Vaccinul impotriva virusului A/H1N1 nu va fi gasit in farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea urmand a se face in cadru organizat. Producatorul asigura ca vaccinul, care a fost avizat de Agentia Nationala a Medicamentului,  este sigur si posibilele reactii adverse sunt similare celor ale vaccinului sezonier – roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile sau usoare dureri de cap si, in cazul persoanelor sensibile, alergii minore. Pana la finele anului 2010, Institutul Cantacuzino va produce in jur de 10 milioane de doze, in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, si astfel Romania va putea respecta recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anume de a asigura vaccinarea profilactica a aproximativ 40% din populatie. Pentru a incuraja populatia sa se imunizeze si, totodata, sa ofere un plus de siguranta vizavi de vaccinul pandemic, astazi, in prezenta presei,  se va vaccina si prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

 

Produsul a fost prezentat ieri reprezentantilor presei. Dupa ce prin sala a circulat cutia cu cele 50 de doze, la final s-a constatat ca disparuse una dintre doze. Reprezentantii Ministerului Sanatatii atentioneaza ca nici doza respectiva, nici celelalte 49 prezentate nu vor putea fi folosite, pentru ca si-au pierdut calitatile. Ceea ce este normal, avand in vedere ca dozele au stat la temperatura camerei pe perioada conferintei de presa, cand manipularea corecta a unui vaccin presupune pastrarea acestuia la frigider, la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8 grade C.
Vaccinarea propriu-zisa va incepe, cel mai sigur, de luni. Trebuie subliniat ca imunizarea este doar recomandata, nicidecum obligatorie. Astfel, orice persoana poate decide sa refuze injectarea. MS atentioneaza insa ca vaccinarea este singura cale de protejare impotriva virusului gripei porcine. Potrivit datelor MS, ieri au fost confirmate alte 211 de cazuri noi de gripa porcina, totalul imbolnavirilor inregistrate pana in acest moment ajungand la 2.666. Din cauza suspiciunii de gripa in cazul unei angajate, Parchetul General si-a intrerupt activitatea. Procurorii nu vor mai audia partile din dosare, administratia luand masuri pentru dezinfectia institutiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă