Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Radu Mazăre, cercetat penal la sesizarea ANI. A dat contracte asociatului său cu ajutorul lui Nicușor Constantinescu. Prejudiciul, peste 4,5 milioane euro

Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, are dosar penal la DNA pentru conflict de interese. Sesizarea a fost făcută de Agenția Națională de Integritate, care a descoperit faptul că primarul Mazăre a dirijat contracte către firme apropiate, prejudiciul fiind de 4.582.571 euro ( 20.621.572,49 lei).

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

Actualizat: 09.12.2014 - 12:46

Primarul municipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, are dosar penal la DNA pentru conflict de interese. Sesizarea a fost făcută de Agenția Națională de Integritate, care a descoperit faptul că primarul Mazăre a semnat contracte către firmele asociatului său Sorin Gabriel Strutinsky, prejudiciul fiind de 4.582.571 euro ( 20.621.572,49 lei).

Contractele ar fi fost câștigate de firmele lui Strutinsky deoarece acesta ar fi avut acces nelegal la informații ( despre ofertele altor firme concurente, despre criteriile pentru care se acordă punctaje maxime etc) care nu sunt publice.

ANI s-a sesizat  din articole de presă, prima dată în 2010 și apoi în 2012.  ANI a verificat toate contractele atribuite prin semnătura lui Mazăre societăților „Conpress Holding” și „Soti Cable Neptun”, controlate de Strutinsky.

Mazăre și Strutinsky sunt asociați în mai multe firme, dețin în București, Sectorul 1, terenuri pe care construiesc imobile. Legea penală sancționează cu închisoarea  un șef de instituție publică  care reprezintă instituția respectivă  și semnează  contracte al căror beneficiar îi este asociat în firme.

Contractele cu dedicație

Din verificările ANI ar fi rezultat că Mazăre, în calitate de primar, a semnat cel puțin cinci contracte și un acord cadru (cu alte cinci contracte subsecvente) cu Conpress Holding și SOTI Cable Neptun, care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel. Cu Strutinsky, susține ANI,  Radu Mazăre se află în relații comerciale ( e asociat) în alte opt societăți comerciale. În plus, au împreună terenuri în București pe care construiesc imobile.

Spre exemplu, Radu Mazăre s-ar fi aflat în  conflict de interese deoarece, în calitatea sa de primar, în urma procedurii de selecție a ofertelor, a semnat raportul de atribuire a contractului de finanțare din fonduri nerambursabile necesare susținerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia evenimentului ”Sărbători de Iarnă - Orășelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria municipiului Constanța și S.C. Soti Cable Neptun S.R.L, societatea lui Strutinsky Sorin Gabriel.

Alte contracte atribuite firmelor lui Strutinskyar fi : un contract cu Conpress Holding S.R.L pentru ”paza bunurilor din Constanța”, atribuit la data de 14.11.2008, valoarea acestuia fiind de 4,7 milioane lei; un alt contract cu Conpress Holding S.R.L ce are ca obiect ”paza bunurilor din stațiunea Mamaia”, valoarea acestuia fiind de 8,7 milioane lei; un contract încheiat la data de 25.06.2008 cu Soti Cable Neptun ce are ca obiect ”organizarea spectacolelor artistice din perioada sezonului estival”; un contract încheiat cu Soti Cable Neptun ce are ca obiect ”prezentarea spectacolelor organizate cu ocazia zilei Constanței”, valoare acestuia fiind de 630.000 lei, un contract încheiat la data de 01.09.2011 cu societatea comercială Conpress Holding S.R.L, ce are ca obiect „asigurarea serviciilor de pază”; un contract încheiat cu societatea comercială Conpress Holding S.R.L ce are ca obiect ”paza și protecția primăriei”, încheiat pentru perioada 15.02.2009-15.02.2012 contra sumei de 624.960 lei. Majoritatea contractelor sunt cu posibilitatea de prelungire.

Pentru atribuirea unui contract, Mazăre ar fi fost ajutat de președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu

În raportul ANI este relatat și modul în care Mazăre a fost ajutat de Nicușor Constantinescu pentru a dirija un contract către firma Conpress Holding. ANI invocă drept probe documentele Primăriei Constanța. Ar fi vorba de "Contract de prestări servicii privind serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta nr. 168268/14.11.2008"  pentru perioada 01.12.2008-20.11.2011, în valoare de 4.733.568 lei fără TVA. O clauză prevedea posibilitatea prelungirii acestui contract.

CONPRESS HOLDING S.R.L a câștigat licitația deoarece celălalt ofertant, care a achiziționat și caietul de sarcini, s-a retras.  Ofertantul care s-a retras era societatea Direcția de Pază a Județului Constanța, reprezentată legal atunci de către  președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. Firma lui Strutinsky a rămas singura ofertantă și a câștigat contractul de peste 4,7 milioane de lei fără TVA ( peste un milion de euro).

Ce legi a încălcat Radu Mazăre

Potrivit art. 301 din Codul Penal al României „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

De asemenea, potrivit art. 12 lit. b) din  legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”. 

Cu alte cuvinte, legea anticorupție îi interzicea primarului Mazăre să semneze contracte cu firmele lui Strutinsky ca reprezentant al Primăriei Constanța deoarece aveau împreună firme/ relații comerciale.

Firmele deținute de Mazăre împreună cu Strutinsky

Potrivit informațiilor existente în baza de date a Oficiului Național al Registrului Comerțului, Radu Ștefan Mazăre și Strutinsky Sorin Gabriel au fost identificați ca fiind asociați persoane fizice sau prin intermediul persoanelor juridice din care fac parte în următoarele societăți comerciale:

1. S. C ALLIANCE QWEST COMPANY S.A,  obiect de activitate – închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Radu Mazăre deține 7,83% din acțiuni,  iar prin PJ S.C KLD SERVICES S.R.L, unde    STRUTINSKY SORIN GABRIEL  detine 99% ,  are 7,84 % ; 

2.   S.C COMTEX S.A obiect de activitate – comerț cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate.  Radu Ștefan Mazăre 8,3 %, iar Strutinsky, prin PJ S.C KLD SERVICES S.R.L, 8,3 % ;

3.   S.C CONPRESS GROUP S.R.L , obiect de activitate – comerț cu ridicata nespecializat; Radu Ștefan Mazăre are  24 %;  STRUTINSKY SORIN GABRIEL are  24 %

4.   S.C EUROSANTIS COM IMVEST SA , obiect deactivitate – închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;  RADU ȘTEFAN MAZĂRE  are 7,83 %, iar Strutinsky, prin  PJ S.C KLD SERVICES S.R.L  are 7,84 % 

5.    S.C IDEEA CONTRAST S.R.L; obiect de activitate – comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc; RADU ȘTEFAN MAZĂRE  are 33 % ; STRUTINSKY SORIN GABRIEL  are 33 %  

6.   S.C SIGMA TRADING S.R.L. obiect de activitate– închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate; RADU ȘTEFAN MAZĂRE are 15, 33 %,    STRUTINSKY SORIN GABRIEL are  15, 33 %

7.   S.C SILK ESTATE S.A ; obiect de activitate – închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;  STRUTINSKY, prin PJ S.C KLD SERVICES S.R.L, are  7,84 % , iar  RADU ȘTEFAN MAZĂRE  are 7,83%

8.   S.C  XENOTI S.R.L; activitate principală – hoteluri și alte facilități de cazare similare; STRUTINSKY SORIN GABRIEL asociat este cu 25 %  și administrator; RADU ȘTEFAN MAZĂRE  are 25 %

Sediul social principal al S.C  XENOTI S.R.L este în  MAMAIA, municipiul Constanța, Complexul FLORA, iar activitățile autorizate la sediu sunt de restaurante , hoteluri și alte facilități de cazare.  Profitul în exercițiul financiar 2013 existent în extrasul emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului este de 1.010.602 ron. 

Terenurile și afacerile imobiliare ale lui  Mazăre și Strutinsky în București

Din analiza documentelor existente la dosar ( informații oficiale de la biroul de cadastru) , Radu Ștefan Mazăre a dobândit în 2009 dreptul de proprietate  asupra unei cote indivize de 4,16 % (25,12 metri pătrați) din imobilul teren în suprafață de 605 metri pătrați, situat în intraviranul Municipiului București. În 2012, Mazăre a mai dobândit dreptul de proprietate asupra unei cote indivize de  4% (35,68 MP) din imobilul teren în suprafață de 893 metri pătrați, situat în intravilanul Capitalei.

În ambele proprietăți apare ca proprietar și  STRUTINSKY SORIN GABRIEL. Între 2008-2014, au fost emise următoarele autorizații de construire:

- Autorizație de construire nr. 616/63/S/27073/04.09.2009 pentru imobil situat în strada Gheorghe Ionescu Sisești nr. 121 B, beneficiari: MAZĂRE RADU ȘTEFAN,  Strutinsky Sorin Gabriel (....), prin care s-a autorizat lucrări de construire imobil locuință colectivă (20 apartamente) S+P+4E;

- Autorizație de construire nr. 419/28/S/18508/21.10.2010 pentru imobil situat în strada Gheorghe Ionescu Sisești nr. 121 B, beneficiari: MAZĂRE RADU ȘTEFAN,  Strutinsky Sorin Gabriel (....), prin care s-a autorizat lucrări de supraetajare imobil locuință colectivă S+P+4E aflată în curs de execuție, regim final de înălțime S+P+5E (25 apartamente). 

Citește totul despre:

Comentarii