10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialProtejatul lui Codruţ Marta, Attila Peter Racz păstrează tăcerea

Protejatul lui Codruţ Marta, Attila Peter Racz păstrează tăcerea

Omul de afaceri Attila Peter Racz s-a prezentat marţi, 5 iunie, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti în procesul în care este acuzat de procurorii DNA de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi spălare de bani, refuzând să facă orice fel de declaraţii.

Racz le-a spus magistraţilor că îşi menţine declaraţiile date la urmărire penală dar că nu vrea să mai adauge absolut nimic. Afaceristul este un apropiat al lui Codruţ Marta, fost şef de cabinet al ex-preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Surse judiciare susţin chiar că Racz era protejat de Marta, probă în acest fiind o serie de interceptări telefonice realizate de procurorii DNA, din acele discuţii rezultând clar că mâna dreaptă a lui Blejnar îl sfătuia pe Racz cum să se protejeze în faţa controalelor şi nu numai. Codruţ Marta este în prezent de negăsit, soţia sa reclamând la Poliţie dispariţia sa de acasă, dosarul fiind preluat ulterior de Parchetul General. Tribunalul Bucureşti a fixat un nou termen pentru luna septembrie.

Schimbări de poziţii

Procesul grupării Racz din conducerea căreia mai făceau parte şi fraţii Stelian şi Ion Livadariu, a luat-o pe o turnură cel puţin interesantă. La termenul de marţi, 5 iunie, atmosfera a fost una foarte relaxată pentru un proces penal. În afara lui Racz, au mai fost audiaţi fraţii Livadariu dar şi unul din aghiotanţii lor, Dumitru Costache zis Paul.

Mărturia lui Stelian Livadariu a fost absolut haluncinantă. Întrebat de judecătoare dacă îi cunoaşte pe ceilalţi inculpaţi din dosar, Stelian Livadariu mai avea puţin şi spunea că nu îl cunoaşte nici pe fratele său. Singurele persoane despre care a recunoscut că are legături mai dezvoltate sunt Dumitru Costache, cu care este şi rudă, şi Cornel Harasim.

Asta deşi în martie 2011, procurorii DNA au interceptat mai multe convorbiri telefonice ale lui Stelian Livadariu cu Harasim în care cei doi discută, concret, despre soarta primilor doi arestaţi din acest dosar, Costel Iordache şi Tudor Bodeanu şi despre cum pot fi aceştia eliberaţi, inclusiv prin mituirea unor magistraţi.

În aceste condiţii, apare ca ciudată declaraţia lui de marţi în care spune că nu-i cunoaşte nici pe cei doi. Interceptările au fost folosite de procurorii DNA inclusiv când au cerut arestarea preventivă a fraţilor Livadariu şi a lui Racz pe 26 iulie 2011, aşa cum rezultă din referatul anchetatorilor.

Pe de altă parte, trebuie remarcat că schimbările de poziţii sunt o caracteristică a grupării Racz, anchetatorii DNA arătând în rechizitoriu cum aceştia îşi schimbau declaraţiile în funcţie de probele administrate. Marţi însă procurorul de şedinţă al DNA nu a avut nicio reacţie.

Despre Attila Peter Racz, Stelian Livadariu a spus că l-a cunoscut la piscina Hotelului Yaki din Mamaia. În legătură cu Harasim acelaşi Livadariu a spus că a derulat mai multe relaţii comerciale cu acesta, dar că la un moment dat i s-a părut a fi neserios. 

Toţi aceştia au fost trimişi în judecată anul trecut de procurorii DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în afacerile lor cu produse petroliere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă