10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPresa turcă: Român arestat în Turcia pentru că ar fi încercat să...

Presa turcă: Român arestat în Turcia pentru că ar fi încercat să se înroleze în Statul Islamic. Reacția MAE

Un român s-ar afla printre cei 457 de străini arestați în Turcia în primele șase luni ale lui 2015 pentru că ar fi încercat să treacă ilegal granița în Siria pentru a se alătura luptătorilor din Statul Islamic, grupare a cărei puternică ofensivă din ultimii ani terorizează lumea întreagă.

Informația a fost publicată de agenția turcă Anadolu, care citează surse din forțele armate turce. Potrivit agenției de la Ankara, printre cei arestați se numără un român, doi bulgari, cinci belgieni, 12 francezi, un danez, un slovac, doi spanioli, doi italieni. Cei mai mulți, însă, provin din China  (241), Rusia (56), Palestina (30), Turkmenistan (20).

Autoritățile române  de la Ankara și de la București au fost luate prin surprindere de știre și nu aveau, la scurt timp după publicarea știrii, informații despre  cetățeanul român care ar fi încercat înrolarea în Statul Islamic.

„Autoritățile turce nu ne-au anunțat despre existența unui român arestat pentru că ar fi vrut să treacă ilegal în Siria. Nu putem confirma informația. Știrea a luat pe toată lumea prin surprindere,” a declarat, pentru România liberă, Carmen Zamfirache, ministru consilier în cadrul Ambasadei României de la Ankara. Potrivit acesteia, și misiunile diplomatice ale celorlalte 31 de țări menționate în știrea agenției turce și-au declarat uimirea cu privire la situația creată,menționând că nu au fost informate de arestarea unor cetățeni de-ai lor pentru încercarea de a se înrola în gruparea teroristă Statul Islamic.

“În perioada 01 ianuarie -23 iulie 2015, autorităţile turce nu au anunţat oficial arestarea sau deţinerea vreunui cetăţean român, suspect de tentativă de trecere ilegală a frontierei în Siria, pentru a se alătura combatanţilor terorişti străini. Ministerul Afacerilor Externe continuă verificările în acest caz,” au transmis și reprezentanții Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare al MAE. 

Nici Serviciul Român de Informații, autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, nu a furnizat informații suplimentare.

“Nu avem niciun comentariu de făcut, pentru moment,” au transmis oficialii biroului de presă al SRI, instituție care are în atenție identificarea şi monitorizarea persoanelor preocupate de deplasarea în Siria sau Irak ori implicate în propaganda în favoarea Statului Islamic.

România, sub amenințare 

Serviciul secret transmite însă că „până în prezent, din informaţiile aflate la dispoziţia SRI, un număr redus de rezidenţi sau persoane aflate temporar în ţara noastră au avut, ulterior plecării din România şi stabilirii în alte state, intenţia deplasării în Siria pentru a lupta sau sprijini grupările implicate în conflict.”

Luptătorii ISIS (numiți și ISIL, SI sau Daesh) au îngrozit o lume întreagă după atentate în Siria, Franța, Tunisia, Egipt.

România nu este scutită de amenințare, având în vedere că este stat membru NATO și UE și ca susținător al Coaliţiei internaţionale împotriva organizaţiei teroriste. Organizația teroristă a nominalizat România printre teritoriile pe care dorește să le cucerească și să le includă în Calif. Cât priveșe adepții ISIS, România este vulnerabilă la capitolul tranzitării de fluxurile combatanților europeni spre și dinspre Siria și Irak. Gruparea teroristă sunnită numără în jur de 50.000 de militanți, dintre care 22.000 sunt luptători străini, inclusiv din țări europene. 

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă