9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPerdeaua de protecţie din jurul afacerilor senatorului Măgureanu

Perdeaua de protecţie din jurul afacerilor senatorului Măgureanu

Trimis să controleze afacerile evazioniste ale familiei Măgureanu, comisarul Nadia Păcală de la Structura Centrală a Gărzii Financiare a sfârşit prin a se întâlni cu fiica senatorului Cezar Măgureanu, pentru a- i da sfaturi despre cum să-şi rezolve problemele din actele contabile.

 

Anchetat de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate pentru aderare la un grup infracţional organizat care producea statului anual prejudicii de 40 de milioane de euro, senatorul Cezar Măgureanu (foto) este unul din parlamentarii români care a reuşit să-şi creeze structuri de protecţie în interiorul instituţiilor statului pe care îşi sprijinea afacerile apropia­ţilor.  Surse judiciare au explicat pentru RL cum beneficiau de pro­tecţie ginerele şi fiica senatorului chiar şi din momentul în care au intrat în atenţia autori­tăţilor statului pentru afacerile evazioniste cu produse alimentare, mai ales zahăr.

În cursul anului trecut, doi comisari de la Structura Centrală a Gărzii Financiare au fost detaşaţi la Giurgiu pentru a verifica afacerile familiei Găzdac, adică a ginerelui senatorului Cezar Măgureanu. Unul dintre cei doi comisari era Nadia Păcală. Pe perioada deplasării, cei doi comisari au întocmit mai multe note de constatare. În prima dintre acestea arătau că nu li s-a pus la dispozi­ţie documentele contabile apar­ţinând societăţilor care trebuiau controlate. Ginerele senatorului, Sorin Găzdac, în prezent arestat şi el, a trimis prin fax la Garda Financiară o solicitare de amânare cauzată de faptul că contabilul societăţilor este în spital. Solicitarea, potrivit surselor RL, este aprobată de Sorin Florea, adjunctul Gărzii Financiare de la acel moment.

După o săptămână, cei doi comisari ai Gărzii ­Financiare merg din nou la firmele lui Găzdac, iar acesta din nou nu pune la dispoziţie documentele. Mai mult, ginerele senatorului trimite o nouă solicitare de amânare Comisariatului Central al Gărzii Financiare, susţinând imposibilitatea medicală a contabilului de a veni cu documentele. Şi această solicitare este aprobată de Sorin Florea. Suspiciunea faţă de acesta vine în contextul în care controlul de la Giurgiu nu era unul de fond, ci inopinat, demarat ca urmare a infor­ma­ţiilor existente deja referitoare la activităţile dubioase ale firmelor lui Sorin Găzdac. Din interceptările SRI rezultă că în toată această perioadă ginerele senatorului Măgureanu şi contabila acestuia încercau să refacă documentele solicitate de Garda Financiară pentru a-şi acoperi tranzacţiile frauduloase.

Întâlniri conspirative la biserică

În a treia săptămână comisarii trimişi de la Bucureşti reuşesc în cele din urmă să intre în posesia documentelor. Între timp, explică sursele RL, între Nadia Păcală şi fiica senatorului Măgureanu s-a legat o relaţie apropiată, confirmată de interceptările şi monitorizările ofiţerilor SRI. Astfel, au fost interceptate convorbiri telefonice în care Păcală îi spunea fiicei senatorului să vorbească cu tatăl ei pentru ca acesta să intervină la factori de decizie din ANAF, Ministerul de Finanţe şi Garda Financiară să schimbe rezultatul controlului. „În dosar sunt mai multe date referitoare la întâlnirile dintre Păcală şi fiica lui Măgureanu. Spre exemplu, aceasta din urmă venea să o ia cu maşina din diferite locuri unde se afla Nadia Păcală pentru a discuta. Pe lângă acest lucru, Nadia s-a văzut cu fata senatorului de mai multe ori şi la o biserică din Bucureşti, în cadrul acestor întâlniri ea explicân-du-i fiicei parlamentarului ce probleme a descoperit la firme şi cum le poate rezolva”, au explicat sursele RL.

În afară de aceste întâlniri, Nadia Păcală s-a văzut cu fiica senatorului şi la aceasta din urmă acasă, domiciliu pe care l-a părăsit târziu în noapte, întâlnirea fiind una lungă.

Păcală – în arest, Butoane – în libertate

Până în prezent, procurorii au reuşit să convingă judecătorii că Păcală trebuie menţinută în arest. Nu acelaşi lucru s-a ­întâmplat şi cu interlopul Octavian Grecu – Butoane, cel care îi finanţa afacerile ginerelui ­senatorului, dându-i bani cu camătă. Acesta a fost pus în libertate de un complet de la ­Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a eliberat majoritatea membrilor clanului. Decizia de eliberare a lui Butoane şi a apropiaţilor săi este cel puţin ciudată în contextul în care faptele sale sunt în strânsă ­legătură cu Sorin Găzdac, ­personaj care se află încă după gratii.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă