UPDATE. Dosarul retrocedărilor ilegale. Percheziţii la tribunalele Braşov şi Covasna. CSM a avizat anchetarea a trei judecători

UPDATE. Tribunalele Braşov şi Covasna și alte instituții publice din București și Bacău sunt vizate miercuri dimineața de 25 de percheziții ale procurorilor DNA, fiind vizați trei judecători de la cele două instanţe şi doi avocaţi, pentru retrocedarea ilegală a unor păduri şi terenuri agricole. lIie Sârbu și Victor Hrebenciuc au fost audiați de procurori. CSM a dat aviz pentru anchetarea a trei judecători implicați în retrocedările ilegale. Prințul Paul și Prințesa Lia citați și ei la DNA.

Share

Diana Biţă 0 comentarii

Actualizat: 22.10.2014 - 20:34

UPDATE. 15.30. Surse judiciare au arătat că Paltin Gheorghe Sturza, prin intermediul avocatului-deputat PSD Ioan Adam, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc ( vicepreședintele Camerei Deputaților) au  reușit să-i determine pe reprezentanții Romsilva să nu mai facă apărări pentru ca eliberarea titlului de proprietate pentru suprafața de teren care urma să fie retrocedată, să fie cât mai rapidă.


Din probe rezultă că Hrebenciuc l-a abordat pe Crăciunescu prin intermediul senatorului lie Sârbu, persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva. 

Crăcunescu obținuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, vicepreședinte PSD Bacău, instigându-l la inacțiune, adică să nu mai apere interesele instituţiei.

UPDATE 14.00  Judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Brașov a fost adusă cu o dubă la DNA Brașov, miercuri după-amiază, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt implicați mai mulți magistrați, precum și soțul acesteia, deputatul PSD Ioan Adan, dar și Ilie Sârbu și Viorel Hrebenciuc.

Judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Brașov a fost adusă la DNA Brașov în jurul orei 13.30, cu o dubă a anchetatorilor și însoțită de jandarmi și mascați.

UPDATE 12.30 Prințul Paul și Prințesa Lia ar fi citați la DNA, informează B1TV

Citește și: Dosarul retrocedărilor ilegale. Prințul Paul și prințesa Lia ar urma să fie audiați la DNA

UPDATE 11.00 Viorel Hrebenciuc ar fi vizat de anchetă, anunță surse judiciare citate de B1Tv.

Citește și: Dosarul retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc ar urma să fie audiat de DNA

UPDATE 10.50 lIie Sârbu a ajuns la DNA Brașov în jurul orei 10.45.

Citește și: Ilie Sârbu, la DNA Brașov (SURSE)

UPDATE. CSM a dat aviz pentru anchetarea a trei judecători implicați în retrocedările ilegale. 

”În şedinţa din data de 13 octombrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.

Totodată, Secţia a încuviinţat efectuarea percheziţiei la locul de muncă al doamnei Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă cu privire la domnii Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.

Hotărârea Secţiei pentru judecători a C.S.M. a fost luată în baza art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov”, transmite CSM, într-un comunicat de presă.

----

Tribunalele Braşov şi Covasna și alte instituții publice din București și Bacău sunt vizate miercuri dimineața de 25 de percheziții ale procurorilor DNA, fiind vizați trei judecători de la cele două instanţe şi doi avocaţi, unul fiind şi deputat, pentru retrocedarea ilegală a unor păduri şi terenuri agricole, transmite Mediafax.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Brașov fac cercetări în această cauză pentru infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii fac 25 de percheziţii în judeţele Brașov, Bacău, Covasna, precum și în București, dintre care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme și la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declara că între cele cinci instituţii publice la care au loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna. De asemenea, au loc percheziții la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuți din județul Bacău. Anchetatorii percheziționează și biroul de avocatură al deputatului PSD Ioan Adam.

Potrivit surselor citate, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistrați sunt de la Tribunalul Covasna și unul de la Tribunalul Brașov.

În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru în Baroul Brașov. Celălalt avocat este membru al Baroului Covasna.

Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Conform acelorași surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanțelor.

La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi la audieri la sediul DNA Braşov.

Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Ioan Adam a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1982. În perioada 1983 - 1994, el a fost judecător la Judecătoria Brașov, între 1990 și 1994 a fost președinte al Judecătoriei Brașov, iar între 1994 - 1995 a fost judecător la Tribunalul Brașov.

Din 1995, el este avocat în Baroul Brașov, fondator al S.C.P.A. Adam și Rusu - Brașov. De asemenea, din anul 2002 Ioan Adam este profesor universitar doctor la Universitatea Transilvania din Brașov.

Ioan Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepreședinte al organizației județene a partidului.

În anul 2009, el a fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea.

În perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat supleant PSD. În 2012, el a fost ales deputat în colegiul uninominal nr. 6 Brașov, fiind membru al Comisiei Juridice.

Deputatul PSD este căsătorit cu judecătoarea Roxana Adam și au un fiu avocat.

Roxana Adam este judecător la Tribunalul Brașov din anul 2006, fiind președinta Secției comerciale și de contencios administrativ. Anterior, în perioada 1999-2006, Roxana Adam a fost judecător la Judecătoria Brașov.

Citește totul despre:

Comentarii