23.6 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialPandrea: Judecatorii nu aplica deciziile ICCJ

Pandrea: Judecatorii nu aplica deciziile ICCJ

Fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Anton Pandrea, a cerut joi, Plenului CSM, sa se dispuna un control la toate instantele din tara pentru a se vedea daca se respecta deciziile in interesul legii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), transmite Mediafax.

Anton Pandrea a aratat ca este nevoie de un control deoarece are informatii ca sunt judecatori care scriu in motivarea deciziilor pe care le iau ca, desi ICCJ s-a pronuntat intr-un anumit fel, ei nu respecta decizia instantei supreme deoarece au o alta opinie.

Potrivit legii, deciziile ICCJ date in interesul legii sunt obligatorii si nu se discuta. "S-a ajuns pana acolo incat, ostentativ, impotriva unei sentinte a ICCJ se motiveaza expres de ce nu se respecta. Vreau sa va reamintesc ca in toate rapoartele de tara principalul punct invocat CSM era practica neunitara a instantelor", a subliniat judecatorul Anton Pandrea.

Mai mult, procurorul Nicolae Chiujdea a spus ca unii judecatori nu respecta deciziile in interesul legii si in privinta despagubirilor privind drepturile salariale ale personalului din Justitie.

"Stiti ce s-a produs in tara acum? Ne-au sunat colegi procurori si judecatori, dupa ce s-a pronuntat Inalta Curte pe recursul in interesul legii si care s-a publicat si pe 13 iunie in Monitorul Oficial, ca sunt in continuare instante care nu au dat drepturile salariale pentru ca nu recunosc decizia in interesul legii si s-au creat din nou discriminari intre colegii magistrati. Este un haos!", a spus Chiujdea.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a raspuns ca a luat act de solicitarea de a se face un control si ca urmeaza sa se faca o nota a Consiliului, pentru a fi introdusa si discutata pe ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori.

"Vom sesiza Inspectia cu aceasta chestiune, pentru ca vad ca intr-adevar este o problema. Pana la urma vorbim de practica neunitara si nici macar singurul instrument pe care il avem la indemana nu il folosim", a spus presedintele CSM.

Cele mai citite

AFM a aprobat finanţări de aproape 97 de milioane de lei în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoane fizice

Cereri eligibile în valoare de 96,68 milioane de lei au fost depuse de persoanele fizice în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice", în timp ce...

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

Rusia lovește o cafenea din Harkov

O lovitură aeriană rusă asupra orașului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a distrus miercuri o cafenea, a avariat o clădire rezidențială din apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă