9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMotiv de şantaj: directorul adjunct al Electrica a luat 800.000 euro de...

Motiv de şantaj: directorul adjunct al Electrica a luat 800.000 euro de la cămătari

Un caz de şantaj, anchetat de DNA, dezvăluie relaţiile directorului general adjunct al Electrica cu un membru al lumii interlope, apropiat de gruparea fostului şef al CFR, Mihai Necolaiciuc.

Arestarea unui afacerist controversat din judeţul Galaţi scoate la iveală obiceiurile neortodoxe ale fostului director general al Electrica: acum adjunct în aceeaşi companie, Corneliu Stan ia împrumuturi cămătăreşti de sute de mii de euro şi este şantajat de unul dintre creditori cu materiale compromiţătoare despre petreceri nocturne la care directorul Stan ar fi participat. Chiriac Tonea, un om de afaceri din Toflea (Galaţi), a fost arestat la cererea DNA pentru că l-a şantajat pe Corneliu Stan solicitându-i să-i retruneze 400.000 euro, ca parte a unui împrumut de 800.000 euro pe care i l-ar fi acordat şefului de la Electrica. Tonea este acuzat că l-ar fi ameninţat pe Stan că, dacă nu-i restituie banii, va divulga informaţii compromiţătoare despre persoana sa. Potrivit surselor RL, este vorba de imagini de la o petrecere care a avut loc la Oradea, unde directorul adjunct de la Electrica ar fi fost înconjurat de mai multe femei.

Afaceristul de la care s-a împrumutat Corneliu Stan are un trecut dubios. Chiriac Tonea a fost trimis în judecată, în 2008, de procurorii anticorupţie, pentru spălare de bani şi mărturie mincinoasă.

Denunţul lui Stan

Pe 19 mai, directorul adjunct al Electrica a depus  o plângere la DNA în care a acuzat faptul că este şantajat de Chiriac Tonea. Corneliu Stan le-a declarat procurorilor că a luat de la Tonea un împrumut de câteva sute de mii de euro pe care însă i l-ar fi restituit integral. Directorul Stan susţine că afaceristul gălăţean încearcă să obţină în plus de la el 400.000 euro, după ce datoria ar fi fost stinsă. Şeful de la Electrica le-a mai spus procurorilor că, pentru aceşti bani, Chiriac Tonea l-a ameninţat în repetate rânduri cu dezvăluirea unor lucruri compromiţătoare. După două săptămâni de la declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Chiriac Tonea a fost prins în flagrant, pe 1 iunie, în timp ce primea o tranşă de 30.000 euro de la Corneliu Stan.

Surse judiciare explică pentru RL că Tonea spera ca, în schimbul banilor împrumutaţi directorului Corneliu Stan, acesta din urmă să îi ofere contracte pentru firmele sale cu SC Electrica. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar afaceristul din Toflea i-a cerut directorului de la Electrica banii înapoi. Potrivit surselor RL, Stan i-a returnat lui Chiriac Tonea doar 400.000 de euro. Pe de altă parte, această sumă face şi obiectul unui proces, deschis pe 18 mai la Tribunalul Bucureşti de Chiriac Tonea împotriva lui Corneliu Stan. Primul termen a fost fixat pentru 23 iunie.

Surse apropiate celor doi au declarat pentru RL că, până la a se ajunge în situaţia de a se reclama reciproc, Tonea şi Stan erau în relaţii foarte bune. „Mergeau împreună la meciurile lui Dinamo, unde Tonea avea relaţii la vârful clubului. Este vorba chiar de Cornel Dinu, cu care Chiriac era prieten. De altfel,  Stan şi Chiriac au mers odată acasă, la Dinu, pentru a-I ajuta să-şi rezolve problema. Dinamovistul le-a zis să se împace”, povestesc sursele RL. La DNA, Stan a mai declarat că l-a cunoscut pe Tonea prin intermediul lui Cornel Dinu. Până la închiderea ediţiei, directorul adjunct al Electrica nu a putut fi contactat.

Afaceri cu grupul lui Necolaiciuc

În noiembrie 2008, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe  Chiriac Tonea pentru spălare de bani şi mărturie mincinoasă, alături de Mihai Bătrânu, Gabriel Preda şi Dănuţ Feraru. Ultimii trei fac parte din rândul apropiaţilor fostului şef al CFR, Mihai Necolaiciuc (aflat acum într-o închisoare din SUA), şi sunt acuzaţi de prejudicierea bugetului acestei instituţii cu sute de miliarde de lei vechi.  Procurorii anticorupţie spun că Tonea, ca administrator la S.C. Dip Gind SA, şi-a pus societatea la  dispoziţia unei suveici de firme, prin care CFR a fost păgubit cu peste 121 miliarde lei vechi.    

Până să se reclame unul pe altul, directorul Stan şi afaceristul Tonea ar fi fost amici.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă