10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMiliarde invartite prin contracte speciale

Miliarde invartite prin contracte speciale

Scandalul energiei ieftine pentru prieteni a intrat intr-o noua faza dupa ce Corpul de Control al Ministerului Economiei si Comertului si-a inaintat raportul la DNA, iar ministrul Seres i-a cerut premierului Tariceanu retragerea secretarului de stat, Ionel Mantog, din functie. Acuzatiile curg de o parte si de alta, dar ceea ce este sigur pana acum e faptul ca Turceni si Rovinari au fost pagubite cu 150 miliarde de lei, iar pagubele continua sa se acumuleze deoarece contractele preferentiale nu au fost deocamdata reziliate.

Energie la preturi sub costurile de productie

Concluzia raportului intocmit de Corpul de Control al Ministerului Economiei si Comertului este clara: contractele oneroase incheiate in perioada noiembrie-decembrie 2005 le-au produs celor doua unitati o paguba de 157 miliarde de lei. Potrivit unor surse de pe piata de energie, de aceste contracte preferentiale au beneficiat sapte firme, iar cea mai pagubita a fost termocentrala Turceni, care s-a ales cu o gaura de 150 miliarde de lei. Culmea este ca aceste firme au reusit performanta de a cumpara energie in banda (adica 24 de ore din 24) la preturi care erau sub costurile de productie ale celor doua termocentrale. Chiar daca conducerile celor doua unitati au fost deja schimbate, contractele nu au fost deocamdata reziliate, iar termocentralele continua sa inregistreze pierderi de circa 50 miliarde de lei lunar. Raportul Corpului de Control al MEC, care are 18 pagini si 30 de anexe cuprinzand copii dupa contracte, facturi si calcule analitice care demonstreaza jaful de la Turceni si Rovinari, a fost inaintat in urma cu 10 zile si politiei, care a preluat cercetarile. Disperat, ieri secretarul de stat din MEC, Ionel Mantog, caruia ministrul Seres i-a cerut plecarea, facandu-l raspunzator de cele intamplate, a incercat sa se dezvinovateasca. Unul din punctele forte ale argumentatiei sale a fost ca in primul trimestru al acestui an atat Turceni, cat si Rovinari au obtinut profit. Perfect adevarat, dar ce a omis secretarul de stat sa spuna a fost tocmai faptul ca acest profit a fost obtinut prin compensarea contractelor, adica a celor incheiate la preturi corecte cu cele incheiate cu preturi sub costurile de productie. Faptul ca s-a obtinut profit nu sterge vina celor care au condus termocentralele. Fapta penala exista si pentru recuperarea prejudiciului celor doua unitati urmeaza sa se apeleze la instanta.

Doar 10% din contracte se incheie pe bursa

Potrivit ministrului Seres, care a fost audiat la inceputul acestei saptamani de membrii Comisiei economice a Camerei Deputatilor, in prezent doar 9-10% din contractele incheiate pe piata de energie sunt tranzactionate la bursa, si aceasta in conditiile in care gradul de liberalizare a pietei a ajuns la 83%. Evitarea bursei de energie a permis incheierea contractelor prin negociere directa, iar acest lucru a distorsionat piata, favorizandu-i pe unii in defavoarea altora. De altfel, una dintre nemultumirile exprimate de Seres a fost faptul ca atat Termoelectrica, Hidroelectrica, cat si complexurile de la Rovinari si Turceni au incheiat contracte "deloc nesemnificative” cu firme private chiar si dupa liberalizarea pietei de energie, in timp ce societatea Electrica nu a putut participa la negocieri si a fost nevoita sa incheie contracte cu firme terte. "Aici nu mai poate fi vorba nici de transparenta, nici de egalitate de sanse”, afirma recent Seres. Asa se face ca Electrica nu a putut achizitiona energie de la cele doua complexuri intrucat pretul oferit era de aproximativ 130 lei / MWh, in timp ce ofertele facute de firmele terte (care cumparasera anterior energie electrica de la Rovinari sau Turceni) era in jurul a 90 lei/MWh. Pentru a pune capat acestei situatii, ministrul Economiei a emis in urma cu cateva zile un ordin prin care toti producatorii sunt obligati sa-si vanda energia pe bursa.

Controalele se vor extinde

Indirect, el recunoaste ca astfel de smecherii au fost facute si de alte societati din sistemul energetic. Baronii energiei au insa de ce sa-si faca griji si in continuare pentru ca verificarile vor fi extinse si la celelalte entitati din sistem. Acest lucru se afla deja in vizorul ministerului, urmand sa fie declansate mai multe controale. Primele vizate de MEC sunt Nuclearelectrica si Hidroelectrica. La aceasta din urma aici exista, printre altele, suspiciuni ca au fost achizitionate echipamente contrafacute la preturi mult umflate fata de cele originale, iar DNA se afla deja pe fir. De asemenea, o alta bomba care ar putea exploda cat de curand in curtea societatii Hidroelectrica este si modul in care aceasta a exportat energie electrica. In asteptare se afla Termoelectrica. Ancheta Corpului de control al ministerului ar putea, dupa cum a lasat sa se inteleaga Seres, sa ajunga si pe la firmele private implicate in aceste tranzactii.

Mantog si-a dat aseara demisia

Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, l-a acuzat insa ieri pe ministrul Codrut Seres ca este vinovat de "scandalul energiei furnizate de complexurile Rovinari si Turceni”, fiind principalul responsabil de tranzactionarea pe piata a electricitatii.
"Ceea ce se intampla cu energia produsa de cele doua complexuri, dupa ce produsul este livrat pe piata, nu intra in responsabilitatea mea sau a unitatilor de la Turceni si Rovinari, ci in atributiile ministrului Economiei si ale secretarului de stat pe probleme energetice provenind din partidul din care face parte si ministrul Seres”, a declarat acesta. El considera ca "diversiunea” creata prin declaratiile lui Seres ascunde faptul ca timp de un an si jumatate toate operatiunile comerciale de la Rovinari si Turceni au fost practicate si de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, fara sa fie luata nici o masura. Mai mult, Mantog a acuzat Partidul Conservator ca detine controlul absolut al pietei de energie electrica. El a sustine ca in perioada februarie 2005-mai 20005 “toate comisiile de privatizare si de negociere a unor contracte comerciale importante au fost coordonate prin dispozitia ministrului PC Seres de un secretar de stat tot din PC”.
In jurul orei 18.00, a anuntat ca-si da demisia pentru a nu fi asociat cu neregulile din sectorul energetic. Mantog i-a solicitat premierului o intrevedere pentru a-i prezenta acestuia propria versiune despre scandalul energiei ieftine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă