16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de profesori calificati si necalificati isi vor pierde posturile

Mii de profesori calificati si necalificati isi vor pierde posturile

Pentru acoperirea gaurii de 620 milioane de lei taiate din bugetul invatamantului, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii trece la disponibilizari de personal in sistemul educational.

Desi ministrul Ecaterina Andronescu da asigurari ca profesorii titulari nu vor fi afectati, sindicatele afirma ca pot fi concediati si astfel de dascali. Cu toate ca nu se stie exact numarul salariatilor care vor fi dati afara in urma reorganizarii claselor, se zvoneste ca ar fi vorba de aproape 20.000 de persoane. Reorganizarea claselor are in vedere marirea efectivului de elevi, ceea ce va face sa se piarda si catedre. In prezent, potrivit legii, in invatamantul primar (clasele I-IV) numarul minim de copii intr-o clasa este de zece, cel mediu, de 20, si cel maxim, de 25, iar la invatamantul gimnazial (clasele V-VIII) si liceal, este de  minimum 15, 25 mediu si maximum 30.
"Pentru ca legea nu a interzis, in unele scoli au functionat clase cu numarul minim de copii prevazut de legislatie. Astfel, daca la o scoala exista trei clase a V-a si un total de 45 de elevi, deci cate 15 in fiecare clasa, cum prevedea legea efectivul minim, acum se vor organiza doua clase, a cate 22, respectiv 23 de elevi, cum da exemplu doamna ministru.

 

Ei bine, daca la fiecare clasa era angajat cate un profesor titular, automat, din comasarea claselor si reducerea de la trei la doua se va reduce si un post de profesor titular. Nu putem sti exact cati colegi vor fi afectati, depinde cum sunt angajati la scoala respectiva. Aceasta reducere va afecta si personalul calificat, nu doar pe cel necalificat, cum sustine ministrul Andronescu. In mediul rural, aceasta masura este si mai greu de aplicat. Daca sunt clase cu minimul de elevi prevazut de lege, nu putem acum sa ii ducem pe copii peste sapte vai la o alta scoala", ne-a declarat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", considera ca reducerile de posturi nu se vor putea aplica asa cum se preconizeaza. Sindicalistii cred ca acum ministrul Andronescu incearca sa rezolve problemele salariale cu bugetul amputat, avand in vedere ca la rectificarea bugetara invatamantului i s-au taiat 620 milioane de lei la capitolul cheltuieli de personal.

"Personal, nu cred ca normele didactice se pot diminua fara a se schimba legislatia. Adresele MECI au fost destul de ambigue, iar in unele judete inspectorii scolari deja au inceput sa faca exces de zel. I-am solicitat d-nei ministru sa discute cu inspectorii  scolari generali si sa lamureasca aceasta problema", ne-a spus Gheorghe Isvoranu.

» Ridicarea calitatii
Ministrul Ecaterina Andronescu afirma ca se are in vedere ridicarea calitatii, in sensul de a se merge tot mai mult pe personal calificat. In prezent, in sistemul de invatamant, din totalul celor 60.000 de suplinitori, aproximativ 12.000 sunt necalificati, majoritatea functionand in zone rurale, unde au refuzat sa mearga profesorii calificati. "Nu ne-am gandit niciodata sa distrugem structurile existente, sa dam afara profesori titulari si sa destabilizam clasele. Consideram oportun ca acolo unde sunt clase cu doar 15 copii, sa putem mari efectivul la 23-25 si sa scoatem din sistem cadrele didactice necalificate", afirma ministrul Andronescu.

Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă