10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura la Parchet

Lovitura la Parchet

Bilanțul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe 2009 scoate la iveală concluzii-surpriză. Procurorul-șef Codruț Olaru se declară nemulțumit de activitatea serviciului de combatere a criminalității economico-financiare, fără a arăta însă concret minusurile ce ar caracteriza activitatea subordonaților săi. Departamentul criticat de procurorul-șef Olaru gestionează marile dosare de criminalitate economico-financiară. Semnalul dat cu ocazia bilanțului ar putea cântări greu în evoluția de acum înainte a Serviciului, ai cărui procurori au instrumentat dosarele „mari”, precum Corneliu Iacobov, Marian Iancu, Ovidiu Tender (RAFO), Dinu Patriciu (Rompetrol), dar și cauzele „Volvo” și „Foresta Nehoiu”, în care a fost trimis în judecată sirianul Omar Hayssam. Tot în fișetele Serviciului de combatere a criminalități economico-financiare din cadrul DIICOT s-a aflat și o parte însemnată din dosarul de spionaj economic în care au fost reținuți inițial consultanții străini Vadim Benyatov și Stamen Stantchev. 

Anchetele Serviciului de combatere a criminalităților economice sunt, totodată, unele dintre cele mai complexe spețe cu care s-a confruntat justiția din România, necesitând nu doar timp, ci și un grad ridicat de expertiză din partea anchetatorilor. Totuși, în bilanțul pe 2009 conducerea DIICOT trece la capitolul nerealizări „lipsa unor rezultate constant pozitive”, calificând activitatea drept una „sub așteptări”.

Surse judiciare au declarat pentru R.l. că procurorul-șef Codruț Olaru și-ar dori, de fapt, ca DIICOT să nu mai ancheteze nici o infracțiune economică.  Nu este clar și la cine ar putea ajunge marile dosare.  Cert este că plasarea lor în altă curte ar duce la tergiversarea anchetelor.  Referirile negative la adresa serviciului specializat vin pe fundalul unei schimbări de optică la vârful DIICOT. Instalarea procurorului-șef Codruț Olaru în 2007 a produs  un viraj vizibil în ceea ce privește prioritățile instituției. Sub coordonarea lui Olaru, instituția s-a axat cu precădere pe infracțiunile informatice și pe cele de violență (trafic de persoane și de droguri, chiar și furturi). Contactat de R.l.,  Codruț Olaru a refuzat să ne ofere un punct de vedere.

Fost șef al Rompetrol, audiat în dosarul „Sterling”

Cele mai cunoscute dosare aflate în prezent în lucru la procurorii specializați în criminalitatea economico-financiară sunt „Sterling”, „Hidroelectrica” și cauzele disjunse din dosarul în care a fost trimis în judecată Dinu Patriciu. Ancheta care-l privește pe Patriciu se află într-un stadiu avansat. Informațiile deținute de anchetatori arătau că Rompetrol SA nu și-a respectat obligațiile asumate prin contractul de privatizare, motiv pentru care se impune executarea garanției de 45% din acțiunile dețiunute la rafinăria Vega. Potrivit surselor R.l., procurorii vor demara în curând procedura pentru trimiterea în judecată a lui Dinu Patriciu.

Un alt dosar important este cel în care DIICOT verifică modalitatea în care compania Sterling a ajuns să ia în concesiune de la statul român 9.000 km pătrați din perimetrul Mării Negre.
O parte din această suprafață, mai exact 3.800 km pătrați, se afla până anul trecut în litigiu cu Ucraina, câștigat de România. Fostul șef al Rompetrol
din acea perioadă, Nicolae Vidu, a fost audiat de procurorii DIICOT în urmă cu câteva săptămâni. Tot atunci, potrivit surselor R.l., procurorii
l-au audiat și pe Doru Laurian Bădulescu, fost șef în Agenția Națională de Resurse Minerale. Celor doi li s-au cerut explicații  asupra împrejurărilor în
care s-a semnat în anii ’90 contractul pentru resursele din Marea Neagră. Anchetele DIICOT au mai vizat și Hidroelectrica, dosar în care se verifică legalitatea  deciziei fostului premier Călin Popescu Tăriceanu prin care Energy Holding,
firma mogulului Bogdan Buzăianu, cumpăra energie electrică de la stat în condiții preferențiale.  

Care sunt marile dosare?

Printre cele mai răsunătoare și complexe dosare de care se ocupă în prezent procurorii Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare sunt afacerile „Sterling” și „Hidroelectrica”, dar și cauzele disjunse din dosarul în care a fost trimis în judecată omul de afaceri Dinu Patriciu. Potrivit unor surse judiciare, ancheta cu privire la modul în care Rompetrol și-a respectat obligațiile din contractul de privatizare a rafinăriei Vega este într-un stadiu avansat, iar Dinu Patriciu ar putea fi trimis în perioada următoare în judecată. Procurorii aceluiași serviciu i-au mai trimis în judecată și pe Corneliu Iacobov, Marian Iancu, Ovidiu Tender (Rafo) și Omar Hayssam.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă