10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialInca se cauta solutii pentru evacuarea apei

Inca se cauta solutii pentru evacuarea apei

Autoritatile locale si institutiile statului incearca sa tina situatia sub control. Apele se incapataneaza insa sa zaboveasca pe terenurile pe care le-au cucerit, spre disperarea oamenilor. De zile intregi, zi-noapte, pompele incearca sa evacueze apa care parca in loc sa scada creste. De la Bucuresti au tot venit reprezentanti ai ministerelor care au vrut sa vada cum sta situatia si ce masuri sa adopte atat pentru protejarea lacului Techirghiol, cat si pentru evacuarea apei din localitate.

Termen: zece zile

“Apele Romane” au termen zece zile pentru a finaliza proiectul prin care mai multe pompe de mare capacitate vor functiona pentru a evacua apa din zona inundata a localitatii Tuzla. Vicepremierul Gheorghe Pogea a comandat 600 metri de teava polipropilenica pentru deversarea apei in mare. Tuzla este, in afara de Costinesti, subiectul la ordinea zilei. Dupa ce s-a intors situatia pe toate partile, Prefectura s-a consultat cu specialistii de la “Apele Romane”, cu care a formulat un punct de vedere: singura solutie viabila este aceea de a pompa in mare apa din balta. Locuitorii comunei ale caror case au rezistat puhoaielor, dar se afla in zona inundata au insistat ca autoritatile sa sparga digul care separa balta Tuzla de lacul Techirghiol. Apa in surplus la Tuzla ar fi fost preluata de lacul Techirghol fara sa fi fost necesara interventia pompelor.

Se pompeaza, dar fara efect

Cu doua zile in urma, la Tuzla a fost instalata o pompa de mare capacitate pentru evacuarea apei. Viceprimarul localitatii, Marian Saracila, a spus ca efectul actiunii nu s-a prea vazut. Prefectul Danut Culetu declarase ca de ani de zile fusese elaborat un proiect pentru amenajarea lacului Techirghiol si a baltii Tuzla care nu a fost pus in aplicare. Dupa ce a consultat specialisti de la Academia Romana, prefectul a sustinut ca este exclus sa se aplice solutia deversarii apei din balta Tuzla in lacul Techirghiol numai pentru ca acest lucru este solicitat de localnici. Dezastrul ecologic rezultat in urma aplicarii masurii ar fi reparat in zeci de ani. Cei care au avansat propunerea ar fi trebuit sa ia in calcul faptul ca exista legislatie care plaseaza lacul Techirghiol in categoria zonelor protejate iar spargerea digului, care ar permite de-versarea apei din balta, ar necesita aprobari speciale.

Hai cu pompele!

Proiectul de hotarare de guvern privind constructia unei statii de pompare la Tuzla a fost elaborat la Constanta si va fi luat in discutie de membrii Executivului in sedinta de joi. Pentru punerea in practica a proiectului vor fi alocate 20 miliarde lei vechi. Pana atunci insa trebuie rezolvata problema evacuarii apei din zona inundata. Conducerea Directiei Dobrogea Litoral are la dispozitie zece zile pentu a pune la punct tot ce este necesar pentru deversarea in mare a surplusului de apa. In acest sens, dupa o evaluare a situatiei, in afara de teava comandata, vor fi aduse din strainatate, in cel mai scurt timp, pompe de mare capacitate care vor fi puse la treaba in baza proiectului existent. Conducerea Apele Romane Ð Dobrogea Litoral sustine ca va respecta termenul pentru executarea lucrarilor aferente si punerea in functiune a pompelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă