18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFT: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului lucrătorilor români, o premieră în...

FT: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului lucrătorilor români, o premieră în cadrul UE

Decizia Spaniei de a introduce restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români este o premieră în cadrul Uniunii Europene, comentează Financial Times, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana (CE) a adoptat, joi, decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012.

Rata şomajului a fost de 21 de procente în iunie în Spania, fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o ţară din zona euro de la introducerea monedei unice, în 1999. Şomajul în rândul tinerilor se ridică la 45 de procente, potrivit departamentului de statistică al UE.

“Această (decizie) trimite un mesaj politic clar electoratului. Problemele de pe piaţa muncii din Spania sunt cauzate de probleme structurale şi instituţionale, nu de muncitorii români”, a declarat Sergio Carrera, de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, cu sediul la Bruxelles.

Datele UE arată că numărul românilor care s-au mutat în Spania a crescut rapid în ultimii ani, ajungând la 823.000 la începutul lui 2010. Românii, dintre care majoritatea lucrau în construcţii înainte de criza economică din 2008, sunt în prezent mai numeroşi decât marocanii, ecuadorienii şi britanicii din Spania.

Potrivit normelor europene, imigranţii români sunt eligibili pentru ajutorul de şomaj ca toţi ceilalţi cetăţeni ai UE, inclusiv spanioli. Ultimele date arată că 30 la sută dintre românii care trăiesc în Spania sunt şomeri, comparativ cu 11 la sută înainte de criză.

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă