18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO Robotul care descoperă "bombele murdare" şi gigantul care sapă după mine....

FOTO Robotul care descoperă “bombele murdare” şi gigantul care sapă după mine. Vezi şi celelalte atracţii de la EXPOMIL

Sistemul robotic telecomandat, dragorul de mine, radarul tridimensional şi bucătăria mobilă pentru teatre de operaţiuni. Toate acestea şi nu numai pot fi văzute la Romexpo, în perioada 22-25 septembrie, în cadrul expoziţiei internaţionale de tehnică şi tehnologie pentru apărare EXPOMIL.

Un exemplu inedit de tehnică militară este SRT 01 CBRN. Traducerea: robotul programat să descopere pericolele chimice, biologice, radiologice sau nucleare care pot apărea în urma unei explozii cum a fost cea de la reactorul de la Fukushima sau care pot fi puse la cale de grupările teroriste. Robotul a fost asamblat în România de Agenţia de Cercetare pentru Tehnică Militară (ACTTM) din cadrul Departamentului pentru Armament din părţi componente produse în Belarus (senzorul nuclear), Finlanda (detectorul de substanţe chimice) sau Statele Unite (saşiul). Cercetarea care a stat la baza acestui robot aflat încă în teste a costat 2 milioane de lei, iar costul produsului final se ridică la 50.000 de euro. “Este proiectat să salveze vieţi”, asigură maiorul inginer Petru Mursa, de la ACTTM.  

Mai mare şi mai mult mai costisitor este dragorul de mine DMT-85M1. Sarcina mastodontului de 44 de tone este să îndepărteze minele de orice tip din calea tancurilor. Costul unui dragor depăşeşte două miliarde de lei. Ministerul Apărării s-a dotat recent cu cinci astfel de dragoare.

Pe lângă tehnica militară, vizitatorii pot vedea şi demonstraţii făcute de câinii poliţişti antrenaţi la Centrul Chinologic din Sibiu. 

EXPOMIL a ajuns la a VII-a ediţie. În acest an, expoziţie reuneşte peste 80 de firme de profil din ţări ca Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Israel şi, bineînţeles, România.

Expoziţia este deschisă publicului larg în zilele de 24 şi 25 septembrie. Biletul de intrare costă 5 lei.

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă