10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialExtremiştii proruşi de la Chişinău pregătesc proteste la alegerile din 30 noiembrie

Extremiştii proruşi de la Chişinău pregătesc proteste la alegerile din 30 noiembrie

O organizație extremistă din Republica  Moldova care luptă,   cu „fasciștii”  fondată de apropiați ai comuniștilor numită Antifa și controlată de extremiștii   Renato Usatâi și Grigore  Petrenco  este cotată în sondajele de la Chișinău cu aproape zece procente și amenință cu proteste de amploare săptămâna viitoare

Numele organizației „Antifa” a ajuns în atenția opiniei publice  acum câteva luni  în contextul plecării mai multor deputați de la Partidul Comunist și înființarea unui partid nou numit Patria pe bazele unei organizații extremiste care avea strânse legături cu Moscova. Petrenco, care a fost anterior unul din fruntaşii Partidului Comuniştilor, a părăsit vara trecută formaţiunea. El deţine unul din primele zece locuri pe lista electorală a Partidului „Patria”, în care cap de listă este controversatul om de afaceri Renato Usatîi. Anterior, Usatîi a ameninţat liderii din coaliţia de guvernare că în cazul dacă va fi scos din cursa electorală, va scoate oamenii în stradă şi le va arăta „integrare europeană şi democraţie”. Antifa se autopoziţionează ca fiind organizaţie de orientare antifascistă.

 Oficial, pe site-ul organizației nu sunt indicate numele membrilor sau ale conducătorilor acesteia. Caracterul obscur al acesteia este conturat și de faptul că fețele membrilor organizației care sunt surprinși în poze sunt acoperite.Potrivit national.md portalul antifa.md a fost înregistrat pe numele lui Denis Iachimovschi, tânărul ales anul acesta în fruntea Uniunii Tineretului Comunist din Moldova. Iachimovschi mai este și asistent parlamentar al comunistului Grigore Petrenco. De altfel, deputatul comunist, împreună cu colegii săi Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, promovează deschis acțiunile „Antifa” pe rețeaua de socializare facebook.com.Chiar și bicolorul roș-albastru promovat cu insistență de comuniști în ultimii doi ani pare să fie inspirat de la membrii organizației „Antifa” care încă în 2010 își aleseseră drept drapel o pânză roșie cu un cap de bour în centru.

 

Mesaje xenofobe

 

Vorbind despre membrii săi, „Antifa” recunoaște că printre ei se regăsesc comuniști, socialiști, anarhiști, foști angajați ai SIS, sportivi, în total, câteva sute de persoane. Chiar dacă susțin că nu sunt o organizație extremistă, pe site-ul lor se găsesc lozinci de genul „Distruge mizeriile naziste cu orice mijloace” sau „Să împodobim orașul iubit cu naziști spânzurați”. Naziști, în concepția celor de la „Antifa”, sunt toți cei care cred că „Basarabia este pământ românesc” și susțin unionismul. Site-ul lor abundă în articole critice la adresa politicienilor unioniști  Vlad Filat și Mihai Ghimpu.

 

Percheziții ale Serviciilor Secrete din Moldova la ANtifa

 

Săptămâna trecută  Parchetul General din Republica Moldova și SIS au desfăşurat percheziţii la domiciliile şi sediile unor persoane, inclusiv cetăţeni străini, bănuiţi de planificarea acţiunilor destabilizatoare şi implicare ilegală în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noimbrie  potrivit unui comunicat de presă al Parchetului. În cadrul acţiunii, redactorul-șef al portalului grenada.md și purtător de cuvânt al Mișcării extremiste „Antifa”, Pavel Grigorciuk, a fost reținut alături de alţi membri ai grupării extremiste şi ai Partidului Patria.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă