9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDespagubiri pentru culpa medicala

Despagubiri pentru culpa medicala

» Judecarea culpelor medicale s-ar putea face prin conciliere, si nu la tribunal.
» Comisia de mediatori va hotari plata prejudiciului direct pacientului.
» Doctorul vinovat va fi sanctionat disciplinar de Colegiul Medicilor din Romania.

Colegiul medicilor din Romania doreste o noua legislatie privind culpa medicala, dupa modelul tarilor europene. Prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului, a declarat ca "trebuie sa existe o comisie de mediere intre societatea de asigurari si pacient. Mediatorii urmeaza sa se adreseze expertilor care stabilesc valoarea prejudiciilor, iar in lege se prevad valorile minime si maxime ale prejudiciului". Profesorul Astarastoaie este de parere ca introducerea caii extrajudecatoresti de acoperire a daunelor aduse unui pacient prin act medical gresit al unui medic este in prezent, in Romania, incoerenta si aduce un conflict fara rezolvare intre pacient si lumea medicala. "Asta nu inseamna ca doctorii nu mai raspund cand gresesc. Se exclude calea judiciara care este costisitoare, de lunga durata, ceea ce creste insatisfactia medicului si a pacientului, dar aduce si o medicina defensiva", a mai spus prof. dr. Vasile Astarastoaie.

 

Colegiul Medicilor va sanctiona in continuare medicul, pe baza dosarului de malpraxis inaintat de comisia de mediatori. Aceasta legislatie este valabila in tarile nordice, Franta si Marea Britanie.  Intrebat daca nu va exista riscul unei avalanse de cereri privind despagubirile, profesorul Astarastoaie a spus: "Vrem sa despagubim pacientul sau nu?". El a declarat ca nu cunoaste decat doua cazuri in care pacientii s-au adresat Justitiei cerand dreptate in cazul unor culpe medicale, dar nu stie de nici un caz in care societatile de asigurari, la care platesc obligatoriu polite medicii, sa fi acordat vreo despagubire. In cazul Ciomu, de exemplu, s-a stabilit o despagubire de 150.000 euro, din care societatea a platit numai 15.000 euro, nefiind incluse cheltuielile privind daunele morale. Propunerea CMR de introducere in Legea malpraxisului a caii extrajudecatoresti ar urma sa fie luata in discutie de viitorul Parlament si, daca formula va fi agreata, ar putea intra in vigoare in mai-iunie 2009.

Fara drept de libera practica
In 2007, Comisia Superioara de Disciplina a CMR a analizat 113 dosare in care au fost implicati 135 de medici. In 2008, pana la 1 septembrie s- au analizat 103 dosare in care au fost implicati 118 medici. Suspendarea dreptului de libera practica a profesiei a fost aplicata in doua cazuri, si anume dr. Naum Ciomu si Razvan Tranca de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu". In 2008, la nivel national, s-au acordat 11 avertismente, 9 voturi de blam, o amenda, 7 interdictii si 24 de mustrari. 24 de dosare sunt in curs de solutionare. In prezent, cazurile de culpa medicala sunt analizate de comisiile de disciplina ale CMR, dar si de Comisia de Malpraxis a Ministerului Sanatatii. Prof. Astarastoaie a criticat faptul ca, desi aceasta din urma ar trebui sa prezinte anual un raport al culpelor medicale, acest lucru nu se intampla.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă