10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum sa dai cu piciorul unui milion de euro

Cum sa dai cu piciorul unui milion de euro

Mai multi romani s-au trezit in cutia postala cu scrisori din partea unei firme spaniole care-i anunta ca au castigat sume colosale la o loterie si-i invita sa trimita la o adresa de mail date despre propriile conturi bancare, in care, chipurile, ar urma sa le transfere banii. De fapt, nu este vorba de altceva decat despre o alta escrocherie de tipul "Scrisorii nigeriene", care a circulat doar pe internet cu cativa ani in urma.

Un bucurestean a primit recent o scrisoare de la "Loteria Primitiva", din care a aflat ca ar fi castigat 960.000 euro. Deoarece banuia ca este vorba despre o teapa, omul s-a adresat redactiei noastre. Primele informatii despre loteria-fantoma le-am aflat de pe www.consumerfraudereporting.org, un site din America specializat in prevenirea fraudelor de acest tip. Portalul isi previne clientii sa nu se lase prostiti pentru ca nici o loterie din lume nu o sa te anunte ca ai castigat ceva printr-o scrisoare, e-mail sau la telefon in conditiile in care nu ai participat la vreun joc. Un specialist in securitate bancara ne-a explicat apoi ca oamenii care primesc astfel de scrisori si le dau curs se expun riscului de a le fi folosite conturile bancare in operatiuni de spalare de bani. "Sa presupunem ca escrocii vor sa faca un transfer bancar ilegal dintr-o tara occidentala intr-un alt stat, de exemplu, in Asia sau Africa.

 

Daca este vorba despre o suma mare, tranzactia ar putea fi depistata de autoritati. De aceea au nevoie de astfel de conturi curate. Metoda se numeste «by-pass» .Sa zicem ca cetateanul Popescu este momit de posibilitatea de a fi castigat la loterie, completeaza formularul, face si o copie dupa cartea de identitate si le trimite la adresa indicata. Va astepta probabil o luna sau doua sa-i intre banii in cont, dupa care va uita de aceasta poveste. In acest timp insa escrocii pot sa-i puna lui Popescu niste bani in cont, dupa care sa sune la banca lui si sa spuna ca au facut un transfer gresit de bani si apoi sa le ceara functionarilor sa retrimita suma intr-un alt cont dintr-o alta banca, dintr-o tara straina. Un alt risc este acela ca escrocii sa-i foloseasca datele bancare pentru a-i sparge internet banking-ul (n.r. – serviciu bancar care ofera posibilitatea de a accesa propriul cont bancar prin internet).

 

De asemenea, este posibil ca expeditorii acestor scrisori sa nu urmareasca decat sa agate clienti care sa cumpere niste produse oarecare vandute la preturi mari. In orice caz insa, oamenii nu trebuie sa dea curs acestor scrisori, fie ca le primesc pe e-mail, fie in cutia postala", ne-a precizat specialistul in securitate bancara consultat de "Romania libera".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă